Google lanceert Cloud Datalab: Een tool om data te visualiseren

Hoe we de aankomende tien jaar omgaan met data gaat de toekomst grotendeels bepalen, dat kwam onder andere naar voren in een rapport van Gartner over de tien belangrijkste technologische trends. Cloud Datalab is een tool van Google om dataonderzoekers de mogelijkheid te geven om datasetten te analyseren en visualiseren.

Volgens Google kunnen ontwikkelaars en datawetenschappers “makkelijk inzichten krijgen in ruwe data door het makkelijk te maken om data te verkennen, te delen en te publiceren op een snelle, simpele en kostenefficiënte manier.”

De nieuwe dienst van Google werkt op de jupyter-standaard, een open-source manier om data te presenteren. Op deze manier kun je bestaande datasetten makkelijk importeren in Google Datalab. Gebruikers van de dienst kunnen data importeren uit allerlei services, onder andere uit BigQuery van Google. Deze dienst wordt gebruik om datasets te combineren en te analyseren, op de kracht van Googles servers.

Bijzonder aan Google Datalab is dat het een open source-project is, ontwikkelaars kunnen extra functies op het platform bouwen. De basisversie van de app is te verkrijgen via Github, een platform om softwarecode uit te wisselen.

Dat big data steeds belangrijker wordt blijkt ook uit de komst van Nederlands eerste big data-opleiding. Deze begint volgend schooljaar in Brabant.