Google lanceert stilletjes ontwikkelaarswebsite voor nieuw besturingssysteem Fuchsia

Google Chrome

Google heeft stilletjes de officiële website van Fuchsia OS voor ontwikkelaars gelanceerd. Dat is een nieuw besturingssysteem dat voor veel verschillende soorten apparaten. Op de website voor ontwikkelaars wordt beschreven hoe ontwikkelaars applicaties kunnen maken voor het besturingssysteem, meldt Android Central.

Google werkt al enige tijd aan Fuchsia OS, maar hield hier zijn lippen stijf over op elkaar. In 2017 werden er echter beelden getoond van het besturingssysteem en in mei dit jaar werd eindelijk bevestigd dat er aan het besturingssysteem gewerkt wordt.

Fuchsia OS is een open source-project ontworpen voor moderne besturingssystemen. Op de ontwikkelaarswebsite staat duidelijk beschreven dat het hier niet om een Linux-variant gaat, maar dat het een “modulair, op mogelijkheden gebaseerd besturingssysteem” is.

De website ging al vlak na de I/O-conferentie van dit jaar live, maar toen stond er vrijwel niets op. Nu staat er vooral veel documentatie op, gericht op het helpen van ontwikkelaars bij het maken van apps voor het besturingssysteem. Dat is echter nog vrij lastig, aangezien er vrij weinig apparaten zijn die Fuchsia OS ondersteunen.

Besturingssysteem

Verder bevat de documentatie diverse technische details, bijvoorbeeld dat het erg schaalbaar is. Het geheel moet uiteindelijk op krachtige apparaten als smartphones en tablets werken, maar ook op ‘zwakke’ apparaten als slimme koelkasten en thermostaten. Daarmee is het besturingssysteem ook interessant voor het Internet of Things.

Google heeft inmiddels – ondanks allerlei geruchten – ontkend dat Fuchsia OS de opvolger is van Android. Het is dus niet de bedoeling dat we over een paar jaar een geheel ander besturingssysteem op onze telefoon krijgen, en Android iets van het verleden is.

Foto: Shutterstock.com