In navolging van een uitspraak van het Europese Hof heeft Google vandaag een webformulier gelanceerd waarmee Europese internetgebruikers hun ‘recht om vergeten te worden’ kunnen uitoefenen. Het Hof oordeelde begin deze maand dat elke Europeaan vanaf nu een verzoek moet kunnen indienen bij de zoekmachine om links naar ‘belastende websites, foto- of videomateriaal’ gekoppeld aan hun persoonsnaam, te laten verwijderen.
De uitspraak was opmerkelijk, omdat het dus niet over het verwijderen van het belastende materiaal zelf gaat. Websites die bijvoorbeeld informatie over pedofielen of zedendelinquenten plaatsen, mogen dat vooralsnog gewoon blijven doen. Maar wanneer iemand ervoor wil zorgen dat de Google zoekresultaten niet langer verwijst naar die pagina’s als iemand zijn of haar naam googled, kan de link naar het materiaal dus vanaf nu laten verwijderen. Op Google tenminste.
Omdat de uitspraak van het Europese Hof bindend is, zat er voor Google weinig anders op zich bij het vonnis neer te leggen en het formulier waarmee mensen een linkverwijder verzoek kunnen indienen vandaag online te plaatsen. Volgens Google CEO Larry Page is de uitspraak niet alleen ‘schadelijk voor innovatie’, maar ‘werkt het ook censuur en onderdrukking in de hand’.
De maatregel is vooralsnog alleen in Europa van kracht, de kans is klein dat een soortgelijke maatregel ook in de Verenigde Staten wordt ingevoerd. Wie een gecensureerd Google in de toekomst wil voorkomen en meer (belastende) informatie over een persoon wil zoeken, kan in de toekomst dus gebruik maken van een IP blokker of simpelweg een andere zoekmachine.