Google doet wat Apple niet lukt en lanceert tv-dienst YouTube TV

Amerikanen kunnen binnenkort voor 35 dollar per maand televisie kijken via YouTube. Met YouTube TV krijgen zij toegang tot livestreams van onder meer ABC, CBS, FOX, NBC, ESPN en tientallen andere populaire zenders. Daarnaast biedt de dienst de mogelijkheid om onbeperkt programma’s op te nemen en deze 9 maanden lang te bewaren in de cloud.

Met deze dienst lukt het Google, dat de eigenaar is van YouTube, wat concurrent Apple niet lukte. Het gerucht ging jarenlang dat Apple een streaming tv-dienst wilde starten voor de Apple TV, maar dit is er uiteindelijk nooit van gekomen, waarschijnlijk omdat Apple de deals met de televisiezenders niet rondkreeg. Google is dat dus wel gelukt, mogelijk omdat het geen of nauwelijks winst wil maken op de tv-dienst.

Het doel van YouTube TV is dat het de bestaande televisie-abonnementen van Amerikanen gaat vervangen. Dat soort abonnementen kosten, in tegenstelling tot relatief lage prijzen bij ons, tientallen dollars per maand. De dienst van YouTube is daarmee stukken goedkoper en werkt ook nog eens goed op ieder platform. Van smartphone en tablet tot de ouderwetse tv – uiteraard met Chromecast-ondersteuning.

Aanbod

Er zijn in de VS al wel andere streamingdiensten van bijvoorbeeld providers waarmee je voor een vast bedrag per maand, vergelijkbaar met de 35 dollar van YouTube TV, tv kunt kijken. Deze zijn echter vaak incompleet qua zenderaanbod of werken niet zo lekker op ieder platform omdat de apps niet zo goed zijn. Bij YouTube TV zal dat waarschijnlijk geen probleem zijn.

Aanbod YouTube TV

Daar komt bij dat Google (uiteraard) kunstmatige intelligentie in gaat zetten. Op basis van je kijkgedrag zal de dienst je tips gaan geven over wat je kunt kijken, is de bedoeling. Handig, want dat mist traditionele tv op dit moment nog. Tegelijkertijd goed om je te realiseren dat Google straks dus ook weet wat je wanneer en hoe kijkt op tv.

Abonnees van YouTube TV kunnen eventueel extra abonnementen afsluiten op premiumzenders, bijvoorbeeld Showtime waarop populaire series als ‘Homeland’ worden uitgezonden. Daarnaast krijgen ze er toegang tot de YouTube Red Originals bij, deze zijn normaal alleen te zien voor mensen die voor 10 dollar per maand een abonnement op YouTube Red hebben genomen.

YouTube TV in Nederland

Voorlopig is YouTube TV alleen beschikbaar in de VS. Gezien de complexiteit van de televisierechten en het grote verschil tussen de Amerikaanse en Nederlandse tv-markt hoef je niet te verwachten dat de dienst op korte termijn hier beschikbaar komt. Sterker nog: het zou zomaar kunnen dat wij er nooit gebruik van kunnen gaan maken.