Google maakt afbeeldingen van lage kwaliteit scherper met kunstmatige intelligentie

Google Brain kunstmatige intelligentie

Vrijwel iedere gemiddelde detective in een film of serie heeft het wel eens gedaan: een foto met een druk op de knop uitvergroten en scherper maken. Leuk bedacht, maar dat kan helemaal niet, zeggen we dan altijd. Dat is echter niet langer waar. Het Google Brain-team heeft een systeem gemaakt (pdf) dat ongeveer dat doet.

Het systeem van Google werkt met een neuraal netwerk, dat de details invult in afbeeldingen van lage resolutie. Hiervoor kijkt het naar vergelijkbare afbeeldingen van een hogere resolutie, om een idee te krijgen van hoe het er ongeveer uit zou moeten zien. Daarnaast zit er een netwerk in dat scherpere details maakt, om het uiteindelijke resultaat er beter uit te laten zien. Samen maken zijn de uiteindelijke afbeelding, die er best goed uit ziet.

Geen CSI

Denk nu niet dat je even de tekst van een nummerbord kunt ontdekken op een still van een beveiligingsvideo die je opblaast, want de techniek is zeker nog niet perfect. Maar het ziet er al wel redelijk acceptabel uit. Mocht de kunstmatige intelligentie een aantal details fout hebben, dan zit het er vaak nog zo dicht bij dat je wel een idee hebt van wat het moest zijn.

De toepassingen van dit soort systemen zijn natuurlijk in grote getalen aanwezig. Zo kan justitie bijvoorbeeld het vermoeden bevestigen dat de verdachte inderdaad ergens achterin een foto staat. Net als in die detectives dus. Daarnaast kun je als fotograaf of ontwerper kleine details in foto’s verbeteren als ze groter worden gemaakt. Misschien klopt dan niet alles, maar het ziet er wel veel mooier uit.