Google maakt kunstmatige intelligentie voor iedereen beschikbaar

Google lanceert vandaag tijdens GCPNext16 een alpha-versie van Cloud Machine Learning. Hiermee kunnen ontwikkelaars modellen bouwen en trainen om ze vervolgens in slimme applicaties te gebruiken. Simpel gezegd: iedereen die dat wil kan nu gebruikmaken van Google’s ervaring met kunstmatige intelligentie.

Het bedrijf doet al jaren onderzoek naar kunstmatige intelligentie en heeft diverse apps en diesnten die hier gebruik van maken. Google Now leert je door onder meer je surfgedrag te verzamelen en je locatie kennen en is daardoor in staat om je informatie te geven voor je weet dat je het nodig hebt. De applicatie vertelt je bijvoorbeeld wanneer je laatste trein naar huis gaat en dat er file staat op de weg van huis naar werk. En Google Photos kan tegenwoordig herkennen wat er op je foto staat.

Machine learning kan voor ontzettend veel gebruikt worden en door die als clouddienst aan te bieden aan ontwikkelaars wordt het voor iedereen toegankelijk. Je kunt grote applicaties maken, afbeeldingen laten analyseren, spraakherkenning gebruiken en op hoge snelheid teksten vertalen. Precies de onderdelen waar Google zelf ook veel gebruik van maakt.

Gevolg hiervan kan zijn dat veel meer bedrijven en kleine hobbyisten machine learning gaan gebruiken, om zo hun applicaties nog slimmer te maken. Een wildgroei aan apps die kunstmatige intelligentie gebruiken is dan ook niet ondenkbaar.

Het betekent vooral dat apps steeds meer over je te weten komen en dat er dus ook steeds meer komen die jou onderzoeken. Handig, maar er verdwijnt wel weer een beetje privacy. Want ga er maar vanuit dat Google al die informatie die andere apps nu gaan verzamelen, ook gebruikt om zijn algoritmes te trainen.