Google maakt met kunstmatige intelligentie van je lelijke schets een mooie tekening

AutoDraw

Voor wie niet getraind is, is tekenen op je telefoon op computer niet te doen. Als je het met pen en papier wel kan, is het tekenen met een dikke vinger op een klein telefoonscherm compleet anders. Google wil je daar nu bij helpen met AutoDraw.

De gratis tool is web-based en is te gebruiken op je telefoon, tablet of computer en maakt gebruik van machine learning. Hierdoor worden de schetsen die je maakt omgezet in een mooie voorgeprogrammeerde tekening van één van de artiesten die met Google samengewerkt heeft.

Voor de dienst wordt op de achtergrond de beeldherkenningssoftware van Google gebruikt om objecten te identificeren en te linken aan een database van simplistische en handgetekende afbeeldingen. Probeer maar eens een gloeilamp te tekenen. Of een hamburger.

Geleerd met een spelletje

Die technologie komt feitelijk uit een ander AI-experiment van de zoekgigant: Quick Draw. Daarbij verschijnen in je scherm woorden, die jij vervolgens moet tekenen. Vervolgens moet de computer raden wat de tekening is. Door dit spel te spelen kon het systeem leren hoe mensen tekenen en wat ze daarmee bedoelen.

Dat was een leuk spelletje en een opzetje voor AutoDraw. Dankzij het leuke tijdverdrijf was, heeft Google een systeem kunnen bouwen waarmee je iets nuttigs mee doen. Je kunt bijvoorbeeld een originele kaart voor iemand tekenen of een leuke uitnodiging versturen voor een feestje.

Zelf helpen

Op die moment kan AutoDraw volgens Google honderden tekeningen tevoorschijn toveren en het bedrijf wil er in de toekomst meer toevoegen. Als je suggesties hebt, of zelf goed kunt tekenen en bij wilt dragen aan het project kan dat hier.