Amerikaanse waakhond: ‘Google maakte zich schuldig aan machtsmisbruik’

Google maakt zich schuldig aan machtsmisbruik als het gaat om de markt van zoekmachines. Dat blijkt uit een intern rapport van de Federal Trade Commission (FTC) dat per toeval in handen is gekomen van The Wall Street Journal.

Uit het rapport, dat in 2012 werd opgesteld, blijkt dat Google op diverse manieren misbruik heeft gemaakt van zijn macht. Het bedrijf kopieerde content van websites als Amazon en Yelp om zijn eigen zoekresultaten te verbeteren. Op het moment dat deze sites aangaven dat Google hiermee moest stoppen, dreigde Google de sites uit de zoekresultaten te halen. Hierdoor hadden de sites geen poot om op te staan, aangezien Google een belangrijke bron is voor internetverkeer naar de sites.

Daarnaast werden bedrijven beperkt in hun advertentiecampagnes op concurrerende sites zoals Bing. De gegevens die bedrijven genereerden via Google’s advertentieplatform, mochten niet gebruikt worden om advertentiecampagnes op andere sites te optimaliseren.

In het rapport is te lezen dat medewerkers van de FTC aandrongen op een rechtszaak tegen Google. Echter besloten de commissarissen van de FTC om hiervan af te zien. Volgens de commissarissen was het risico te groot, omdat de organisatie boetes riskeerde vanwege diverse juridische restricties.