Numrush

Google maakt zijn diensten slimmer met kunstmatige intelligentie

Google heeft een aantal van zijn diensten nieuwe functies gegeven aan de hand van kunstmatige intelligentie. Dat maakte het bedrijf bekend tijdens de ontwikkelaarsconferentie I/O. Het gaat onder meer om Gmail en Foto’s.

Google Foto’s heeft een aantal nieuwe functies gekregen. Zo kan de dienst nu onderbelichtte foto’s beter automatisch verbeteren aan de hand van kunstmatige intelligentie. Ook geeft de dienst een aantal suggesties voor acties als je foto’s bekijkt, zoals het archiveren van een foto. Door machine learning te gebruiken, zie je de suggesties alleen bij relevante foto’s.

Daarnaast kan de dienst nu automatisch zwart-wit-foto’s herkennen en deze zelfstandig inkleuren. Ook herkent de dienst nu automatisch het onderwerp van je foto, en laat dat in kleur. De achtergrond wordt dan echter zwart-wit. Die foto’s kun je vinden in het Assistant-tabblad van Foto’s.

Foto’s kan tot slot automatisch herkennen wanneer je een foto maakt van een document. Het document wordt vervolgens automatisch op maat gesneden en omgezet tot een PDF-bestand.

De nieuwe functies worden in de komende maanden uitgerold.

Gmail

Ook Gmail krijgt nieuwe functies. Zo kan de e-maildienst automatisch gaan voorspellen wat je gaat typen. Daarbij kijkt de dienst naar de context van het bericht waar je op reageert. Na één woord kan Gmail al voorspellen wat de volledige zin gaat worden. Is het bijvoorbeeld vrijdag, dan kun je bijvoorbeeld ook de suggestie krijgen om je mail af te sluiten met “Fijn weekend!”.

De suggestie verschijnt in het grijs terwijl je typt. Wil je een suggestie gebruiken, dan druk je op ‘tab’ op je toetsenbord. Voordeel hiervan is volgens Google dat je minder lang aan het typen bent en de kans op fouten verkleind.

De functie wordt in de komende week uitgerold in Gmail. Helaas is de functie nog niet in het Nederlands beschikbaar.

Google Nieuws

Helemaal nieuw is Google Nieuws, die volgende week verschijnt. Deze app gebruikt kunstmatige intelligentie om de constante stroom van informatie op het web te verzamelen, te analyseren en het te organiseren in nieuwskoppen. Daardoor snapt de dienst de mensen, plekken en gerelateerde dingen die horen bij het verhaal, terwijl het verhaal groeit. Ook snapt de dienst hoe de verhalen aan elkaar gerelateerd zijn.

In de app zit een ‘Voor Jou’-tabblad, waarin je eenvoudig op de hoogte blijft van alles waar je om geeft. Bovenaan staan vijf verhalen die de app voor jou heeft georganiseerd. Dit is een mix van de meest belangrijke nieuwskoppen, lokaal nieuws en de laatste ontwikkelingen over onderwerpen waar je interesse in hebt.

Hoe meer je de app gebruikt, hoe beter de app wordt. Het leert namelijk van jouw gedrag. Zo kun je aangeven of je meer of minder wilt zien van een bepaald onderwerp of van een bepaalde uitgever.

Ook is er een ‘Full Coverage’-functie, waarmee je een compleet beeld krijgt van hoe een verhaal verteld wordt door meerdere bronnen. Klik je hier op, dan zie je de belangrijkste koppen van diverse bronnen, video’s, lokale nieuwsverhalen, FAQ’s, commentaar en een tijdlijn met verhalen.

Bij ‘Headlines’ kun je bovendien nog een ongefilterde blik werpen op het nieuws over de gehele wereld. Hier vind je ook extra secties waar je meer kunt lezen over onder meer technologie, zakelijke onderwerpen, sport en entertainment.

Google Nieuws verschijnt deze week in 127 landen op Android, iOS en het internet.