Google onthult functies voor doven en mensen met een spraakgebrek

Google Live

Google heeft tijdens I/O diverse functies aangekondigd voor doven, slechthorenden en mensen met een spraakgebrek. het gaat om Live Relay, waarmee doven kunnen telefoneren, en Project Euphonia, dat mensen met een spraakgebrek hun stem terug moet geven.

Google heeft vanavond onder meer  Live Caption aangekondigd, waarmee je live ondertiteling krijgt bij video’s, podcasts en zelfs bij moments die je zelf gemaakt hebt. De functie is bedoeld voor dove en slechthorende mensen. De functie is echter ook handig als je een video zit te kijken in de bus en geen koptelefoon bij je hebt.

Ook nieuw voor deze groep mensen is dat je smart compose en smart reply kunt gaan gebruiken voor telefoongesprekken. Doven en slechthorenden kunnen de telefoon gewoon opnemen, en een gesprek voeren met Live Relay, zoals de functie heet. Je neemt op, Live Relay stelt zich voor als je assistent, en je kunt reageren op de ander door te typen. Dankzij Smart Reply en Smart Compose gaat dit bovendien erg snel, omdat Google suggesties doet voor antwoorden.

De functionaliteit leest die tekst voor, zodat je gesprekspartner het ook hoort. Live Relay zit momenteel nog in de onderzoeksfase.

Project Euphonia

Ook kondigde Google Project Euphonia officieel aan, waar eerder al geruchten over waren. Project Euphonia richt zich op mensen met spraakproblemen. Aan de hand van spraakherkenning is Google nu in staat om te begrijpen wat mensen met spraakproblemen precies zeggen, zodat deze mensen zich verstaanbaar kunnen maken via hun smartphone.