‘Google onthult in maart Netflix-achtige streamingdienst voor games’

Google Chrome

Google werkt al enige tijd aan zijn Project Stream: een streamingdienst voor spellen. Vorig jaar hield het bedrijf een technische test met het project, en nu lijkt het er op dat het bijna klaar is om op de markt te komen. Ingewijden stellen tegenover Fortune namelijk dat de streamingdienst in maart gepresenteerd wordt.

Project Stream wordt naar verwachting een soort Netflix voor games. Je betaalt dus een vast bedrag per maand en kunt vervolgens eindeloos spelletjes spelen. Die games staan in de cloud en worden direct naar je PC, tablet, TV of iets anders met een scherm gestreamd.

De reden waarom dit nog niet iets is wat massaal gebeurd, is omdat spellen interactief zijn en een lage latency nodig hebben. Als je bijvoorbeeld een spel op 60 fps speelt, dan moet de dienst binnen 16 milliseconden een druk op de knop ontvangen via het internet, een nieuw fame renderen en dat naar jou toesturen. Lukt dat niet, dan krijg je vertraging, wat frustrerend kan zijn.

Maart

Op 19 maart vindt de Game Developer’s Conference plaats en Google heeft inmiddels uitnodigingen verstuurd voor zijn keynote daar. Het onderwerp van die keynote werd niet bevestigd, maar ingewijden stellen tegenover Fortune dat dat het moment is dat de dienst onthuld wordt.

Google is echter niet de enige met een dergelijke dienst. PlayStation Now van Sony bestaat al enige tijd en geeft je voor een vast bedrag per jaar toegang tot een bibliotheek met 650 spellen. Microsoft begint dit jaar met openbare tests van Project xCloud, waarmee je spellen de Xbox One kunt streamen naar je computer, telefoon of tablet.

Foto: Shutterstock.com