Google onthult nanopil om kanker in het lichaam op te sporen

Google werkt aan een nanopil om kanker en hartproblemen op te sporen in het menselijk lichaam. Dat onthulde Google X-lid Andrew Conrad gisteren op het podium van WSJD. De pil moet kanker en dreigende hartproblemen al in een vroeg stadium kunnen constateren.

De pil breekt – eenmaal in het lichaam – uiteen in duizenden nanodeeltjes, die zich automatisch hechten aan cellen en proteïnen in het lichaam. Een compacte ‘magneet’ is vervolgens in staat om de nanodeeltjes te volgen in het lichaam.

Door de koppeling van de nanodeeltjes met cellen in het lichaam wordt de bloedstroom feitelijk continu inzichtelijk gemaakt. Hiermee kunnen bepaalde vormen van kanker en anderen hart- en bloedvaat afwijkingen in een vroeg stadium worden geconstateerd.

Verwacht overigens niet dat de pillen binnenkort te vinden zijn bij je lokale drogisterij. Conrad stelt dat het onderzoek nog mininaal vijf jaar nodig heeft om tot een volwaardig product te kunnen komen. Toch zat de Universiteit van Twente er niet ver naast toen zij bij onderstaand onderzoek schreven: “Binnen vijf jaar zou de techniek zo ver kunnen zijn“.

In navolging van de slimme contactlens van Google X geldt ook voor de nanopil dat het Amerikaanse bedrijf de producten zal gaan licenseren in de medische sector.