Google ontwikkelt samen met Dexcom minuscule wearable voor diabetici

diabetici google smart health apparaat

Tech-gigant Google richt zich steeds meer op innovatie in de zorg en begint nu aan zijn tweede grote diabetes-project. Het bedrijf werkte vorig jaar samen met het farmaceutische bedrijf Novatis voor de ontwikkeling van een slimme contactlens, waarmee diabeten hun glucose niveau kunnen bijhouden. Nu richt Google zich in samenwerking met Dexcom op een wearable zo groot als een pleister dat het bloedglucose-niveau van diabetici monitort.

Google sluit slechts dagen na zijn Alphabet mededeling een deal met het zorgbedrijf Dexcom om samen te werken aan minuscule bloedglucose monitors voor diabetici. Het zorgbedrijf was al bezig met het ontwerpen en ontwikkelen van Continuous Glucose Monitoring (CGM) wearables en werkt nu hiervoor samen met de Life Sciences afdeling van Alphabet.

In ruil voor de kennis over miniatuur apparaten van Google biedt het bedrijf een aanbetaling van maar liefst $35 miljoen en zodra het product gelanceerd is en genoeg winsten behaalt, ontvangt Google 5 tot 9 procent van het aandeel.

“When we get through the development we’ll have something that is very, very low cost and very small.”

-Dexcom vice-president, Steve Pacelli

Dexcom werkt aan het ontwikkelen van een glucose monitor dat niet alleen klein is maar ook goedkoop en handig in gebruik. De sensor van het apparaatje zal als een soort pleister op de huid geplakt worden en meet op een constante basis het bloedsuiker-niveau. Het doel is om de sensoren van Dexcom te verbinden aan algoritmen met de hardware van Google, en zijn Cloud. Op basis van de gegenereerde data hopen de bedrijven betere beslissingen te nemen betreffende diabetes management.

Google hecht veel belang aan het bieden van innovatieve oplossingen in de zorgsector, aldus Andrew Conrad, hoofd van de Life Sciences afdeling:

We’re committed to developing new technologies that will help move health care from reactive to proactive. This collaboration is another step towards expanding monitoring options and making it easier for people with diabetes to proactively manage their health.

Diabetes is niet het enige waar de Life Sciences Division zich op richt: de afdeling werkt ook aan een methode waarop ze in een vroege fase ziektes kunnen detecteren. Dit doen zij door gebruik te maken van slimme nano-deeltjes die zich door de bloedstroom van patiënten bewegen. Moederbedrijf Alphabet neemt niet alleen het Life Sciences Division onder haar hoede maar ook Calico, een groep dat zich bezig houdt met het bestrijden van veroudering.