Google patenteert technieken voor interactieve boeken

Hoe maak je print interactief? Google lijkt geval iets op het spoor te zijn. Het bedrijf heeft twee patenten aangevraagd waarmee het bedrijf de mogelijkheid heeft om interactieve boeken te maken.

Het eerste patent dat is aangevraagd beschrijft ‘storytelling device’ voor interactieve boeken. Door middel van sensordata uit lichtbronnen, speakers, een scherm of een videoprojector te verzamelen, die vervolgens gebruikt worden om ’te zorgen voor effecten voor een verrijking van het verhaal’.

googlepatentfig1

Een ander patent betreft een ‘media enhanced pop-up book’. Daarbij moet de verrijking komen van pop-up pagina’s die vastzitten aan gewone pagina’s. Het patent beschrijft verder hoe een scherm van een smartphone of tablet gebruikt kan worden om de pagina verder interactief te maken. Met op het scherm gebaseerde augmented reality wordt dan extra content weergegeven, gebaseerd op die pop-up pagina.

googlepatentfig2

De registratie van patenten geeft nooit zekerheid dat een bedrijf ook daadwerkelijk producten met die techniek gaat maken. Of en hoe Google hier in de toekomst wat mee gaat doen, blijft nu dus nog onduidelijk.

Augmented reality of sensors zijn overigens niet de enige manier om gedrukte media interactief te maken. Op de dag van de uitreiking van de Oscars, 28 februari, kwam de krant The Los Angeles Times met een interactieve pagina van oscarbeeldjes. Door de pagina tegen het licht aan te houden, worden de beeldjes ingekleurd.