Numrush

Google presenteert Android P: dit is er nieuw

Google heeft gisteravond Android P, de nieuwste versie van het besturingssysteem, onthuld tijdens ontwikkelaarsconferentie Google I/O. Het besturingssysteem komt met allerlei nieuwe functies, onder meer om je telefoon slimmer te maken.

Google heeft voor de nieuwe Android-versie samengewerkt met DeepMind om Adaptive Battery te maken. Deze functie haalt het meeste uit je batterij, door stroom te prioriteren voor de apps en diensten die je het meeste gebruikt. Daarnaast is Adaptive Brightness opgezet, dat leert hoe jij de helderheid van je scherm graag hebt in bepaalde omgevingen.

Je telefoon voorspelt je dag

Ook gaat je telefoon zich meer aanpassen aan je dag. Op basis van context geeft je telefoon je slimme suggesties, op basis van wat je het liefste doet en het voorspellen van je volgende actie. Met App Actions kun je je taken sneller uitvoeren, doordat je telefoon weet wat je nu gaat doen.

Sluit je bijvoorbeeld je koptelefoon aan, dan begint Android met een actie om je favoriete Spotify-afspeellijst verder af te spelen. De App Actions moeten op meerdere plekken op je telefoon verschijnen, waaronder in de Launcher, de Play Store, Google Search en de Assistant.

Slices sluit daar nog verder op aan. Deze functie geeft je namelijk een betere blik op je favoriete apps. Zoek je bijvoorbeeld naar “Uber” in Google Search, dan zie je een interactieve Slice die je de prijs en tijd voor een reis naar je werk geeft. Doordat de Slice interactief is, kun je de rit ook snel boeken.

Nieuwe gebaren

Google wil het navigeren door je telefoon met Android P ook eenvoudiger maken, aan de hand van nieuwe gebaren. Door gebaren te gebruiken kun je direct navigeren vanaf je beginscherm. Veeg je vanaf de virtuele thuisknop omhoog, dan krijg je het nieuwe ‘Overview’ te zien. Dat is waar je full-screen previews krijgt van je recent gebruikte apps.

Veeg je maar voor de helft omhoog, dan krijg je ook een dock met je favoriete scherm te zien, een Google-zoekbalk en een wisselscherm met andere geopende apps. Daarnaast wordt Smart Text Selection beschikbaar in Overview. Deze functie herkent de betekenis van de tekst die je selecteert en suggereert relevante acties.

Verder komt Android P met een nieuw uiterlijk voor Quick Settings, een nieuwe manier om screenshots te maken en aan te passen, een eenvoudigere manier om je volume aan te passen en een eenvoudigere manier om je notificaties te managen.

Minder afleiding

Meest opvallend is misschien nog wel dat Android er voor wil gaan zorgen dat je juist minder afgeleid wordt door je telefoon. Op het nieuw Dashboard zie je bijvoorbeeld hoeveel tijd je doorbrengt op je apparaat. Hier staat ook hoeveel tijd je doorbrengt in apps, hoe vaak je je telefoon hebt ontgrendeld en hoeveel notificaties je hebt gekregen.

Met een App Timer kun je limieten zetten op apps. Kom je dichter bij je limiet, dan krijg je hier een melding van. Het icoontje van die app wordt ook grijs, om je te herinneren aan je eigen doelstellingen.

Met de nieuwe Niet Storen-modus kun je niet alleen telefoontjes en notificaties muten, maar ook de visuele onderbrekingen die op je scherm verschijnen. En als je je telefoon omdraait op tafel, gaat je toestel automatisch naar die modus toe.

Tot slot is er Wind Down. Die functie zet Night Light aan als het donker wordt. Ook wordt je smartphone op Niet Storen gezet en je scherm in grijstinten weergegeven. Dit gebeurt allemaal op de tijd die jij instelt waarop je naar bed wilt gaan.

Bèta

Android P is vanaf nu beschikbaar als bètaversie voor de Google Pixel, Pixel XL, Pixel 2 en Pixel 2 XL. Ook op onder meer de Sony Xperia XZ2, Xiaomi Mi Mix 2S, Nokia 7 Plus, Oppo R15 Pro, Vivo X21, OnePlus 6 en Essential PH-1 is de bèta al te installeren.