Numrush

Google presenteert Pixel 2 en Pixel 2 XL, kleine camera en Pixel Buds

Pixel-2

Google heeft vanavond de opvolgers van de Pixel-smartphones gepresenteerd: de Pixel 2 en Pixel 2 XL. De Pixel 2 heeft een 5 inch HDO-scherm en de XL-variant een 6 inch-scherm. De telefoons zijn overigens helemaal hetzelfde, op de afmetingen na. Verder zijn ook Google Clips en de Google Pixel Buds, een stel oortjes, aangekondigd.

Qua ontwerp is er weinig veranderd. Het toestel is gemaakt van aluminium en heeft bovenin nog steeds een streep van ander materiaal. Dat stuk is echter wel kleiner dan bij de voorganger. Verder is de positie van de vingerafdruk iets gewijzigd. De aan-/uitknop heeft een rode kleur gekregen, om wat speelsheid toe te voegen.

Het scherm van de telefoons staat altijd aan. Daardoor kun je altijd zien hoe laat het is en welke notificaties je binnen hebt. Onderaan staat bovendien welke muziek er afgespeeld wordt. Die muziek hoef je niet eens zelfs af te spelen, maar ook op de achtergrond horen. Hoor je een nummer dat je leuk vindt, dan kun je op de titel klikken en meer informatie opvragen via de Assistant.

Opvallend is dat de smartphone geen koptelefoonaansluiting heeft, maar alleen een usb-c-poort. Wel wordt er een adapter beschikbaar gemaakt, om je koptelefoon toch met een kabel aan te sluiten.

Knijp en spreek

Met de nieuwe feature Active Edge wordt de Google Assistant sneller opgeroepen. Dit doe je door in de zijkanten van de telefoon te knijpen. Die feature kenden we al van de HTC U11. Voordeel is dat je dan geen “OK, Google” meer hoeft te zeggen. Je knijpt en spreekt de opdracht of vraag uit, en de Assistant gaat aan de slag.

Leuk is dat je ook op afstand verbinding kunt maken met andere Google-apparaten. Ben je onderweg naar huis, dan kun je via je telefoon laten weten dat je er bijna bent. In je huis wordt je boodschap vervolgens op de Google Home afgespeeld. SMS’en of WhatsAppen is daardoor niet meer nodig.

Camera

De Pixel 2 heeft een 12 megapixel camera aan de achterkant. Net als bij de eerste Pixel kun je hiermee ook HDR-foto’s maken. Met Portrait Mode kun je verder professioneel uitziende portretfoto’s maken met een wazige achtergrond. De Portrait Mode werkt niet alleen met de camera aan de achterkant, maar ook voor selfies met de camera aan de voorkant van het toestel.

Helemaal nieuw zijn Motion Photo’s. Daarmee neemt je telefoon achter de schermen 3 seconden aan video op en maakt daarvan de mooiste foto’s.

De camera van de Pixel 2 en Pixel 2 XL krijgt ook een nieuwe feature. Je kunt namelijk ook stickers toe gaan voegen in augmented reality. Deze stickers bewegen en reageren op degene in beeld en de omgeving. Zo kun je dus niet alleen een toffe foto met een sticker maken, maar ook een video. Je kunt bovendien twee verschillende stickers tegelijkertijd toevoegen, die vervolgens ook weer op elkaar reageren. Er zijn onder meer stickers van Star Wars Episode VIII en Stranger Things beschikbaar.

Google Lens

De Pixel-telefoons krijgen later dit jaar ook een demo van Google Lens. Met deze functie kun je informatie uit de echte wereld eenvoudig opslaan. Zie je bijvoorbeeld een flyer voor een muziekles, dan open je Lens en selecteer je het e-mailadres. Je telefoon slaat het vervolgens op. Je kunt verder ook op dezelfde informatie opvragen over boeken, artiesten, kunst en architectuur. Je hoeft er alleen je camera op te richten.

De Pixel 2 komt in drie kleuren: “een beetje blauw”, zwart en “duidelijk wit”. De Pixel 2 XL is in het zwart en in het wit met zwart beschikbaar. De Pixel 2 is vanaf 649 dollar te koop. De Pixel 2 XL kost 849 dollar. Helaas zit Nederland nog niet bij de landen waar de telefoon beschikbaar wordt. Of en wanneer dat gebeurt, is niet bekend.

Pixel Buds

Verder heeft Google draadloze oortjes onthuld, genaamd Pixel Buds. Tik op de oortjes om de muziek aan te zetten en swipe om het volume aan te passen. De oortjes geven verder direct toegang tot de Google Assistant.

Ook kunnen ze direct vertalen. Spreekt iemand bijvoorbeeld in het Zweeds in de oortjes, dan hoort de ander de gesproken tekst direct in zijn eigen taal via zijn oortjes. Een gesprek in een andere taal voeren is dus eenvoudiger dan ooit. Deze feature is in veertig talen beschikbaar.

De oortjes zijn vanaf november in het wit, blauw en zwart te koop vanaf 159 dollar. Of de oortjes ook naar Nederland komen, is vooralsnog niet duidelijk.

Google Clips

Tot slot heeft Google een geheel nieuwe camera onthuld, die samenwerkt met je camera. Google Clips is een erg kleine camera, die je met gemak in je zak kunt meenemen. De camera is geheel hands-free, zodat je zelf ook leuk op de foto kunt staan. Het idee is dat je de camera ergens neerzet, waarop het apparaat automatisch foto’s gaat maken. Daardoor zou je de foto’s moet krijgen die je altijd al zou willen hebben.

Belangrijk punt is dat er goed over privacy is nagedacht. Google Clips maakt namelijk foto’s en video’s, maar niets verlaat het apparaat zonder jouw toestemming. De foto’s die je maakt, zouden dus niet opeens naar andere Google-diensten gaan.

De Google Clips komt voor 249 dollar op de markt. Of het apparaat ook naar Nederland komt, is niet bekend.