Numrush

Project Bloks: Hiermee wil Google kinderen leren programmeren

Het zijn mooie tijden voor iedereen die vindt dat kinderen al van jongs af aan in aanraking zouden moeten komen met technologie en programmeren. Er zijn namelijk ongelofelijk veel apps en producten waar kinderen mee aan de slag kunnen. En ook de grote techbedrijven investeren er actief in. Precies twee weken geleden kondigde Apple de gratis app Swift Playgrounds aan en vandaag komt Google met Project Bloks.

Het is een open hardware project. Dat wil zeggen dat iedereen er mee aan de slag kan en er zowel software als andere hardware aan kan koppelen. Project Bloks bestaat uit een Brain Board: een Raspberry Pi Zero en wat andere technologie. Dit onderdeel voorziet het geheel van energie (er zit een accu in of je sluit hem aan op netstroom) en maakt verbinding met een computer, tablet of smartphone via wifi/bluetooth. In theorie zou je het zelfs met speelgoed kunnen verbinden om dat aan te sturen.

Aan de Brain Boards kun Base Boards koppelen. Naast elkaar, boven elkaar en onder elkaar. Elke layout is in principe mogelijk. Op een Base Board klik je een zogenaamde Puck die staat voor een instructie. Dit kan in principe elke mogelijke instructie zijn omdat Project Bloks helemaal open is. En iedereen kan dus in principe zelf Pucks ontwerpen (van plastic, papier, hout of wat je maar wilt). De pucks bevatten dan ook geen elektronica. Die zit in de Base Boards.

Het geheel is letterlijk een framework, eigenlijk een soort development kit op basis waarvan iedereen speelgoed of lesmateriaal kan maken. In deze video leggen de makers uit hoe dat werkt en vooral ook wat enkele mogelijkheden zijn:

Deelnemers gezocht

Project Bloks is nu nog een onderzoeksproject, waarvoor Google samenwerkte met de Stanford University en designbedrijf IDEO. Dat bedrijf heeft een protype gemaakt voor een Coding Kit, waarmee nu kan worden geëxperimenteerd op een aantal scholen.

Google zoekt daarnaast deelnemers (van ontwikkelaars tot leraren en ouders) van over de hele wereld die mee willen helpen aan het verdere onderzoek. Je kunt je hiervoor vrijblijvend opgeven.