Numrush

Google scheidt feit van fictie met nieuw ‘factcheck’-label

Nu iedereen in een handomdraai een website kan starten en daar berichten op kan plaatsen, is het soms lastig om feit van fictie te scheiden. Websites als De Speld lijken bijvoorbeeld echt nieuws te bevatten, maar het gaat om satire. Google gaat je vanaf nu helpen bij het maken van dit onderscheid, met een nieuw label.

Het systeem heet fact check en wordt de komende maanden geïmplementeerd in Google News. Het label komt bij berichten van nieuwsorganisaties te staan bij je zoekresultaten. De internetgigant beslist of iets een factcheck is door te kijken of de pagina van het artikel bepaalde tags bevat. Google News heeft al een tijdje dergelijke labels, zoals opinie, gerelateerd en lokale bron.

“Je gaat artikelen met een tag zien in de grotere verhaalbox op news.google.com en in de Google News & Weather-app voor iOS en Android, beginnend met de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk”, zegt Richard Gingras, Google’s nieuwstopman, in een blogpost. Wanneer Nederland volgt, is nu nog niet bekend.

Het verifiëren van feiten gebeurd al veel langer. Waar veel nieuwsmedia dit vroeger zelf al deden, gebeurt dit nu ook wereldwijd via diverse websites. Volgens het Duke University Reporter’s Lab zijn er op dit moment zelfs meer dan honderd websites die feiten controleren. En zeker rond de ontknoping van de Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn factchecks natuurlijk erg relevant.