‘Google-smartwatch Pixel Watch was klaar voor lancering’

Google

Er is jaren over gespeculeerd, er zijn talloze geruchten geweest, maar hij kwam nooit: de Pixel Watch. Toch heeft Google daar wel aan gewerkt, vertellen zes voormalige werknemers aan Business Insider. Sterker nog: de lancering was al gepland. Op het laatste moment werd het allemaal afgezegd.

Google was al enige tijd bezig met smartwatches. Dat was namelijk al in 2013, nog voordat de Apple Watch op de markt was. Het voornaamste voorbeeld was de Pebble, van het gelijknamige bedrijf.

Toch lukte het bedrijf om een smartwatch-initiatief te starten en in maart 2014 verscheen Android Wear, een besturingssysteem voor de slimme horloges. Hoewel het besturingssysteem in het eerste jaar erg populair was, veranderde dit toen de Apple Watch in 2015 verscheen.

Eind 2015 had Google echter een andere blik op het maken van eigen hardware. Tot die tijd maakte het alleen de software voor smartphones en horloges, maar die waren vooral goedkoop. Google wilde laten zien dat je ook premium-apparaten kunt maken met Android. Dat leidde in de herfst van 2016 tot de eerste Pixel-smartphone, en bijna tot de Pixel Watch.

Wat ging er mis?

Google had plannen om in de herfst van 2016 een smartwatch onder zijn eigen merk te lanceren. Daar werd samen met LG aan gewerkt. De ontwikkeling verliep zo goed, dat er zelfs al productfoto’s voor de horloges waren gemaakt.

De reden dat we het horloge niet gezien hebben, heeft alles te maken met de reorganisatie van het hardware-team in de zomer van 2016. Rick Osterloh werd het nieuwe hoofd van de afdeling en bekeek waar het bedrijf allemaal aan werkte. Hier wilde hij een centrale strategie omheen bouwen, wat ook betekende dat sommige projecten verdwenen.

Groot probleem was dat alle apparaten door verschillende teams gemaakt waren, en er niet één uniform ontwerp was voor een ‘familie aan producten’. Dus toen de smartwatches bekeken werden, was het uiterlijk belangrijk. Conclusie: “het leek niet op iets wat in de Pixel-familie hoorde”, aldus een voormalige werknemer. En ook het synchroniseren tussen de horloges en de Pixel-telefoons werkte niet goed.

Made by Google, maar geen horloge

In oktober 2016 was het allereerste Made by Google-evenement. Daar werden de Pixel-telefoon, de Google Home, de Daydream View VR-bril, de Chromecast Ultra en Google WiFi onthuld. Een groot evenement dus, maar geen horloges. En dat terwijl er al talloze geruchten waren.

De horloges zijn echter niet helemaal verdwenen. Ze waren al zo ver afgerond, dat LG en Google besloten om ze te redden. De horloges verschenen onder het LG merk, met de naam LG Watch Style en LG Watch Sport. De horloges verschenen begin 2017.

Google heeft dit alles niet bevestigd of ontkend. Ook wil het bedrijf niet praten met Business Insider over het onderwerp of de toekomst van Wear OS, zoals Android Wear nu heet.

Foto: Shutterstock.com