Google start eerste eigen drone-bezorgdienst in Australië met Project Wing

Project-Wing

Google’s moederbedrijf Alphabet krijgt zijn eigen drone-bezorgdienst in Australië. Project Wing, zoals de dienst heet, wordt al achttien maanden getest, maar heeft nu toestemming gekregen van een Australische waakhond om de dienst echt in te gaan zetten. Dat meldt The Guardian.

De tests worden al sinds 2017 uitgevoerd. Daarbij bezorgen drones eten en drinken, medicatie en lokaal gemaakte koffie en chocolade. En nu mag de dienst dus echt van start. Peter Gibson, woordvoerder van waakhond Casa, zegt dat de veiligheid van de drones, het managementsysteem voor het verkeer, het onderhoud, de pilotentraining en operationele plannen onderzocht zijn.

“Al deze veiligheidsonderwerpen zijn bekeken, zodat er geen risico’s zijn voor mensen op de grond, eigendommen of vliegtuigen in de lucht.” De toestemming van de waakhond omvat bovendien wat regels. Zo mogen de drones alleen overdag aan het werk zijn, en niet als het donker is.

Daarnaast mogen de drones niet over grote wegen vliegen en geldt er een minimale afstand tot de mensen op de grond waar ze zich aan moeten houden.

Start van dienst

Naar verwachting begint de dienst in de komende weken met honderd huizen in buitenwijken van Crace, Palmerston en Franklin. Daarna wordt de dienst uitgebreid naar Harrison en Gungahlin. Alphabet stelt dat de drones zorgen voor lagere bezorgkosten en minder CO2-uitstoot.