‘Google stopt met modulaire smartphone Project Ara’

Het leek zo’n gaaf idee. Google werkt aan een modulaire smartphone onder de naam Project Ara. Klanten kunnen daarbij losse onderdelen voor de telefoon kopen, waardoor ze bijvoorbeeld makkelijk de camera, batterij, processor en andere stukken hardware konden vervangen. Het lijkt er echter op dat Google niet langer interesse heeft in het project. Er zou niet langer energie in Project Ara worden gestoken.

Volgens een bron van Recode gaat Google niet langer direct investeren in Project Ara. Als iemand anders het stokje wil overnemen, dan is dat bedrijf vrij om de technologie te licenseren en gebruiken.

Kennelijk lukte het Google niet om de modulaire telefoon te bouwen op een betaalbare manier. Hierdoor zouden de onderdelen te duur worden – waardoor een modulair upgradebare telefoon niet de kostenbespaarder werd die het moest worden.

Hardwarebaas Rick Osterloh dacht dat het project daarom niet zou slagen en trekt de stekker er uit, is nu het verhaal. Hij wil zich meer gaan richten op andere hardware-initiatieven, zoals bijvoorbeeld Chromebooks, Android-toestellen en Google Home.

Andere bedrijven

Gelukkig is de modulaire telefoon niet bij Google gestorven. LG heeft nog altijd zijn LG G5, met een aansluitpunt voor bijvoorbeeld extra batterijen of luidsprekers. De Moto Z Play is ook uit te breiden met onder andere een extra camera. Echt onderdelen vervangen kan echter niet bij deze toestellen