Google stuurt binnenkort drones de lucht in voor betere internetdekking

Google werkt aan drie programma’s om wereldwijde internetdekking te garanderen. Eén van de programma’s, Project Titan, moet dit gaan realiseren middels drones op zonne-energie.

Vandaag tijdens het Mobile World Congress maakte Sundar Pichai, senior VP van Google op het gebied van Android en Chrome, bekend dat de eerste vloot drones nog dit jaar de lucht in zal gaan.

Google, dat in 2014 Titan Aerospace overnam, zet de drones in als een soort op afstand bestuurbare satellieten, die een internet-signaal kunnen sturen naar aarde, zo meldt Mashable. De drones werken op zonne-energie en zullen boven bepaalde locaties komen te zweven. Hiermee probeert het bedrijf om locaties zonder internet-voorziening uit de brand te helpen. Daarnaast zullen de drones ook ingezet worden om defecte zendmasten tijdelijk te vervangen.

Project Loon

xlarge_Loon_2

Volgens Pichai lijkt het project erg op Project Loon, dat twee jaar geleden werd gelanceerd. Bij Project Loon maakt Google gebruik van diverse heteluchtballons, die eveneens een internet-signaal naar aarde sturen. Het grote verschil is dat de heteluchtballons zich richten op een groot oppervlak, terwijl de drones zich meer op een specifieke locatie kunnen richten.

Het idee is dat beide projecten met elkaar gaan samenwerken, waardoor de internetdekking op meerdere plekken wordt gegarandeerd. Volgens Pichai hebben de ballonen inmiddels een vliegduur van 200 dagen, maar zodra een ballon terugkomt naar aarde, kan een drone de functie tijdelijk overnemen.

Project Link

project link

Het derde project dat in het teken staat van de internet-voorziening is Project Link. Hiermee richt Google zich op roerige en achtergestelde landen om ook deze inwoners van een internetverbinding te voorzien. Het ziet ernaar uit dat Google hiervoor onder andere de drones gaat inzetten, maar dat dit slechts een tijdelijk redmiddel is.

Zo geeft Pichai aan dat Google actief meewerkt om een goede internet-infrastructuur op te bouwen in onder andere Afrika:

We built a fiber network and worked with local providers to provide 4G services. We are going to roll out Project Link to Africa this year.”

Volgens Pichai is het belangrijk dat meerdere grootmachten zich storten op de aanleg van een goede internet-infrastructuur in dergelijke landen. “Wereldwijde toegang tot het web is een belangrijke stap”, aldus de Google topman.