Google-topman: ‘Android is even veilig als de concurrentie’

In 2017 is Android volgens Google veiliger geworden. In het Android Security jaarrapport van 2017 staat dat je 0,02 procent kans had om malware te downloaden via de Play Store. In 2016 had je een kans van 0,04 procent om dat te doen. Er werd echter geen onderscheid gemaakt tussen de verschillende versies van het besturingssysteem voor deze cijfers.

“De kans is groter dat een asteroïde inslaat op aarde dan dat gebruikers malware downloaden uit de Play Store”, stelt het bedrijf in het jaarrapport.

Natuurlijk kun je ook buiten de Play Store apps downloaden. Volgens Google bevatten die in 1,22 procent van de gevallen malware. Ook dat is minder dan in 2016, toen het nog om 3,32 procent ging.

In 35 procent van de gevallen wordt malware geïnstalleerd als het toestel offline is, aldus Google. Play Protect herkent dan namelijk niet of een app-installatie malware bevat. Sinds oktober vorig jaar kan Play Protect echter ook offline apps scannen. Volgens Google zijn daarmee ruim 10 miljoen kwaadwillende apps geblokkeerd.

Net zo veilig

Het besturingssysteem is nu net zo veilig als de concurrentie, stelt David Kleidermacher, beveiligingstopman van Android, tegenover CNet. Hoewel hij geen besturingssystemen bij naam noemde, is de kans redelijk dat hij onder meer op iOS doelde. Het mobiele besturingssysteem van Apple is namelijk de grootste concurrent van Android.