Google Translate: Een onmisbare vertaal app voor op vakantie

Tijdens een vakantie naar het Verenigd Koninkrijk of Duitsland kunnen we zelf vaak wel een aardig woordje met de bevolking spreken, maar je komt natuurlijk lang niet altijd ergens terecht waar je de taal spreekt. Dan kun je gaan klooien met kleine woordenboekjes of reisgidsen, maar er is ook een simpeler alternatief. Met Google Translate vertaal je razendsnel wat je hoort of wil zeggen, zodat je alsnog met elkaar kunt communiceren.

banner-boven-2-liveforward

Google Translate

Het fijne aan Google Translate is de spraakfunctie. Tap op de microfoon en praat in je telefoon, om wat je wil zeggen live naar een andere taal om te zetten. Bij 32 talen kun je volledige gesprekken live vertalen, waarbij de uitspraken van twee personen tegelijkertijd worden opgevangen. Je kunt dus zelf Nederlands praten en je gesprekspartner spreekt zijn eigen taal. Vervolgens worden jullie zinnen in elkaars taal vertaald. Handig!

Uiteraard kun je ook gewoon ouderwets een tekst invoeren. Dat doe kun je doen door te typen of door op je scherm te schrijven met je vinger of een stylus. In totaal ondersteunt Google Translate 103 verschillende talen in geschreven vorm. De kans is dus extreem klein dat je op vakantie bent in een land waarvan je de taal niet kunt vertalen via deze app.

Offline vertaal app

Heb je geen internet? Geen nood, want je kunt dan ook gewoon Google Translate gebruiken – maar wel met een kleine beperking. Offline werkt de vertaal app namelijk alleen met tekst, waardoor je de dicteeroptie eventjes links moet laten liggen. Google doet alle vormen van spraakherkenning namelijk via zijn eigen servers.

De typfunctie biedt offline ondersteuning voor 52 verschillende talen. Je moet wel voor je op vakantie gaat (of als je ergens wifi hebt) een vertaalbestand downloaden. Deze downloadmogelijkheid zie je direct als je app opent en een zin wilt vertalen. Dat kan niet missen dus.

Google Translate

Google Goggles nu in Google Translate

De meest toffe functie van Google Translate is er eentje die (helaas) wel een internetverbinding nodig heeft. De app kan namelijk tekst vertalen via de camera. Vroeger kon dit al met een losse app, Google Goggles, maar nu zit het dus gewoon in de Google’s vertaal-app ingebouwd.

Richt je smartphone op bijvoorbeeld een menukaart of verkeersbord en je ziet op het scherm live een vertaling verschijnen, direct op het object dat is gescand. Het zorgt ervoor dat je volledige omgeving in het Nederlands afgelezen kan worden, zolang de taal in kwestie maar wordt ondersteund. De cameramodus werkt op dit moment namelijk slechts in 29 verschillende talen. Je kunt ook foto’s die je eerder hebt gemaakt openen in de app om de tekst te vertalen.

Ben je liever niet afhankelijk van een vertaalapp tijdens je vakantie? Dan zijn er genoeg apps waarmee je de taal zelf kunt leren, zodat je zonder smartphone uiteindelijk weet wat je moet zeggen. Onder andere Duolingo biedt een leuke manier om spelenderwijs een nieuwe taal te leren.

Google Translate is beschikbaar voor Android en iOS.