Google verbetert Android Wear met apps die werken zonder smartphone

Ondanks dat smartwatches nog geen daverend succes zijn bij het grote publiek, blijft Google zijn besturingssysteem Android Wear wel doorontwikkelen. Op Google I/O presenteerde het bedrijf zojuist Android Wear 2.0. De belangrijkste vernieuwing: voortaan ondersteunt het besturingssysteem standalone apps die helemaal zelfstandig op het horloge draaien. Als de smartwatch in kwestie direct verbinding maakt met internet, heeft hij dus geen smartphone meer nodig.

Apple biedt deze mogelijkheid al sinds afgelopen najaar met de Apple Watch, maar het is daar nog geen groot succes. Weinig ontwikkelaars maken standalone apps en de apps die er zijn werken traag. Een groot probleem is dat de Apple Watch ook alleen zelfstandig online kan via wifi en geen mobiel internet ingebouwd heeft. Sommige Android Wear-horloges hebben dit wel, wat een groot voordeel is.

Android Wear 2.0 krijgt daarnaast een paar handige nieuwe functies. Zo kun je informatie van apps op de diverse horlogeschermen tonen via complicaties, iets wat we ook al kennen van de Apple Watch. Chatten op je smartwatch wordt handiger dankzij onder meer Smart Reply (waarbij je antwoorden voorgesteld krijgt op basis van kunstmatige intelligentie) en betere handschriftherkenning.

Op het gebied van sportfuncties maakt Google ook mooie stappen. Net als veel fitnesstrackers registreert je horloge voortaan automatisch wanneer je begint met sporten. Apps van externe ontwikkelaars kunnen voortaan data uitwisselen met Google Fit en ze kunnen muziek streamen.

Met Android Wear 2.0 zie je dat Google’s besturingssysteem veel functies overneemt die al in de Apple Watch zitten. De update komt pas dit najaar uit en de kans is groot dat Apple dan met een update komt waarmee het alweer een volgende stap zet.