Google verkoopt Motorola aan Lenovo, maar houdt Project Ara voor zichzelf

Het is de klapper van de week: Google verkoopt Motorola in zijn geheel aan Lenovo en neemt daarbij liefst $10 miljard verlies voor op de koop toe. Helemaal zonder lege handen staat Google niet: het houdt het innovatieve Project Ara aan zichzelf. Maar of dat perse goed nieuws is voor de fans van de modulaire smartphone?

In een conference call met de verzamelde pers bevestigde Lenovo enkele uren geleden dat de overname van Motorola zal plaatsvinden zonder de leden én patenten van de Advanced Technology & Projects Group, die eigendom zal blijven van Google. Volgens bronnen binnen De Grote G zal de groep samengevoegd worden met het Android-team, maar blijft het een op zich zelf opererende organisatie.

Het belangrijkste project binnen de groep was Project Ara, de modulaire smartphone van Nederlandse komaf. Voor originele bedenker Dave Hakkens wellicht een opluchting dat zijn concept niet wordt gezien als deel van de koehandel, terwijl het vallen onder de verantwoording van Google in het verleden niet altijd heeft geleid tot het snel tot wasdom komen van nieuwe producten. Vaak melkt het bedrijf de kennis uit een bedrijf of concept, alvorens het elders binnen het bedrijf door te investeren.

Dat zou overigens niet het plan zijn met Project Ara. Volgens ingewijden is het er Google veel aan gelegen om Project Ara, samen met andere grote innovaties zoals beveiligings tattoo’s en biotech sensoren, op korte termijn op te schalen tot volwaardige producten.

De tijd zal het ons moeten leren!