Numrush

Google verplicht fabrikanten niet langer om Android-apparaten standaard te versleutelen

Google verplicht fabrikanten niet langer om het interne geheugen van Android-apparaten standaard te versleutelen, zo meldt ArsTechnica. Eerder verplichtte het bedrijf de fabrikanten om de versleuteling van het interne geheugen standaard aan te zetten, maar daar lijkt nu geen sprake meer van te zijn.

Volgens het medium staat de versleuteling niet standaard meer aan op apparaten die draaien op Android 5.0 Lollipop. Gesuggereerd wordt dat de versleuteling van het interne geheugen een negatief effect zou hebben op de prestaties van de apparaten, waardoor Google zich genoodzaakt voelde om de verplichting in te trekken. Zo regende het klachten over de Nexus 6, waarbij de encryptie standaard aan staat.

Het nieuws is opmerkelijk te noemen aangezien Google bij de introductie van Android 5.0 Lollipop nog liet weten dat de versleuteling standaard aan moest staan. Echter blijkt nu dat Google’s ‘Android Compatibility Definition document een flinke verandering laat zien in de standaard encryptie van het interne geheugen. Zo staat er in het document te lezen:

For devices supporting full-disk encryption, the full-disk encryption SHOULD be enabled all the time after the user has completed the out-of-box experience.

While this requirement is stated as SHOULD for this version of the Android platform, it is very strongly RECOMMENDED as we expect this to change to MUST in the future versions of Android.

De versleuteling van het interne geheugen hoeft dus niet langer standaard aan te staan, maar Google beveelt fabrikanten wel dringend aan om dit te doen. Als bedrijven hun apparaten door Google willen laten certificeren, worden zij wel door Google verplicht om de encryptie standaard aan te zetten.