Google verwijderde 70 procent meer malafide apps uit Play Store in 2017

Google heeft in 2017 ruim 700.000 malafide apps uit de Play Store verwijderd, stelt Google Play-productmanager Andrew Ahn. Dat aantal is 70 procent meer dan in 2016. De voornaamste reden dat het er zoveel meer zijn, is vanwege kunstmatige intelligentie.

De kunstmatige intelligentie van Google wordt namelijk steeds beter in het detecteren van malafide apps. Ahn stelt dan ook dat 99 procent van de apps met malafide inhoud herkend en afgewezen werd voordat iemand de app kon installeren.

Copycat apps

De meest voorkomende malafide apps zijn “copycat apps”. Daarbij moeten het uiterlijk en de naam van populaire apps je verleiden om de malafide versie te installeren. In 2017 werden er maar liefst 250.000 versies van zulke apps verwijderd uit de Play Store. Ook werden tienduizenden apps tegengehouden die ongewenste inhoud als pornografie, extreem geweld, haat en illegale activiteiten bevatten.

Ook is er een nieuw soort malafide apps, waarmee je telefoon gebruikt wordt om stiekem cryptomunten te minen. Dat zegt beveiligingshoofd Dave Kleidermacher tegenover TechCrunch.