Google verwijdert malafide ad-blockers met meer dan 20 miljoen slachtoffers

Google Chrome smartphone

Google heeft vijf malafide ad-blockers verwijderd uit de Chrome Web Store. De ad-blockers werden door 20 miljoen Chrome-gebruikers geïnstalleerd voor ze verwijderd werden. Dat meldt ZDNet. De malafide extensies werden eerder deze week ontdekt door onderzoekers van AdGuard, een Russische ontwikkelaar van ad-blockers.

Google verwijderde de verdachte extensies na het rapport van AdGuard. De meest populaire ad-blocker was AdRemover for Google Chrome. De extensie had ruim 10 miljoen gebruikers. De apparaten van die gebruikers werden echter ingezet voor een botnet. Daarmee kunnen bijvoorbeeld DDoS-aanvallen uitgevoerd worden.

Slechte controle

Volgens Andrey Meshkov, mede-oprichter van AdGuard, is het grootste probleem dat de extensies slecht gecontroleerd worden door de Chrome Web Store. Daarnaast gebruiken de makers van de malafide extensies spam in de beschrijving, waardoor ze bovenaan in de webwinkel komen te staan als je zoekt op ‘ad blocker’.

De twee andere malafide ad-blockers waren een neppe versie van uBlock Plus met 8 miljoen gebruikers en een neppe versie Adblock Pro met 2 miljoen gebruikers. De kloon van uBlock Plus heeft mogelijk minstens 6 maanden in de Chrome Web Store gestaan.

Nu Google de extensies heeft verwijderd, zijn ze ook gedeactiveerd op de computers waar ze op geïnstalleerd stonden.