Google maakt VR-bril doorzichtig met slimme beeldtechnologie

Het doel van virtual reality is om de digitale wereld zoveel mogelijk op de werkelijkheid te laten lijken. Hoe laat je dat, bijvoorbeeld als maker van een VR-ervaring, zo goed mogelijk zien? Ontwikkelaars kiezen voor hun trailers vaak voor mixed reality. De virtuele wereld wordt dan gecombineerd met beelden van een persoon met een VR-bril voor een greenscreen.

Het nadeel van deze tactiek: het gezicht van de persoon is alsnog bijna volledig bedekt door de VR-bril. Onderzoekers van Google hebben daar nu een oplossing voor bedacht. Het resultaat: een video waarin de VR-bril doorzichtig wordt. Daardoor kun je alsnog de gezichtsuitdrukkingen van de persoon in de video bekijken.

Google schrijft dat de techniek werkt door eerst een 3D-model van iemands gezicht te maken. Vervolgens gebruikt het bedrijf een HTC Vive die in staat is om de ogen van de gebruiker te volgen. Daarmee kan Google het gezicht van de gebruiker namaken. De doorzichtige VR-bril is volgens Google nog altijd nodig. Zonder die laag is het bedrijf ervan overtuigd dat de virtuele representatie een beetje freaky overkomt.

Volgens Google kan de technologie niet alleen gebruikt worden voor trailers, maar ook binnen virtual reality zelf. In sociale virtual reality word je nu gerepresenteerd door een avatar, maar die is vaak erg abstract. Google denkt dat deze techniek kan helpen om meer realistische mensen in virtual reality te laten zien.