Google voegt 5000 nieuwe stukken ‘street art’ toe aan digitale collectie

Google heeft vijfduizend nieuwe ‘street art’ kunstwerken toegevoegd aan zijn online database, dat meldt het bedrijf via een blogpost. Onder de naam Google Art Project probeert het bedrijf allerlei vormen van ‘street art’ te vangen om de kunstwerken digitaal te vereeuwigen.

Google speelt met het project in op de tijdelijke aard van ‘street art’. Overal over de wereld zien we muurschilderingen, straattekeningen en andere vormen van graffiti en street art, maar vaak zijn deze kunstwerken maar voor korte duur. Waar een dergelijke tekening voor de één een waar kunstwerk is, ziet een ander ‘street art’ als vervuiling en verstoring van de openbare ruimte. Voor de meeste overheden geldt: zo snel mogelijk wegpoetsen, waardoor de kunstwerken verloren gaan.

Het Google Art Project probeert deze tijdelijke kunstvorm te beschermen door zoveel mogelijk kunstwerken te digitaliseren. Op deze manier weet het bedrijf ervoor te zorgen dat de kunstwerken niet geheel verloren gaan en dat toekomstige generaties kunnen genieten van de kunst uit deze tijd.

street art

In samenwerking met tachtig organisaties heeft Google de database nu uitgebreid met vijfduizend nieuwe stukken, waardoor de teller is gestegen tot tienduizend kunstwerken. Onder de kunstwerken bevinden zich onder andere de populaire werken van Banksy, een anonieme Britse kunstenaar.

Liefhebbers kunnen via een soort Google Streetview alle kunstwerken over de gehele wereld bekijken. Om nog meer beleving te creëren heeft Google aan opmerkelijke locaties audiogidsen gekoppeld. Hierdoor krijgen gebruikers allerlei achtergrondinformatie te horen terwijl ze virtueel langs de kunstwerken lopen. Ben je geïnteresseerd in deze kunstvorm, dan kun je de werken bewonderen via de website.