Google zegt bewijs van werkende kwantumcomputer te hebben

Qubit-chip van quantumcomputer D-Wave

Ze zijn bij Google overtuigd dat ze een doorbraak hebben gemaakt. Het internetbedrijf zegt een nieuw algoritme te hebben ontdekt, dat problemen 100 miljoen keer sneller oplost dan huidige systemen. Daarmee heeft Google mogelijk de basis gelegd voor een kwantumcomputer, die qua elektronica op een substantieel andere manier werkt dan een ‘gewone’ computer.

Google zou een methode hebben gevonden voor quantum annealing. Hierbij moet een computer de meest efficiënte manier vinden om een taak uit te voeren, als er meerdere opties worden geboden. Het algoritme van Google zou in dit soort situaties razendsnel de juiste keuzes maken.

Het nieuwe algoritme is in een aantal simulaties getest, met daarbij indrukwekkende resultaten. Duizend variabelen werden 100 miljoen keer sneller verwerkt dan bij andere methoden.

Hoewel Google zich voornamelijk richt op internetdiensten, heeft het bedrijf ook een aardige hand in computeronderzoek. In 2013 ging Google samen met NASA aan de slag met het D-Wave computersysteem, wat de eerste ‘echte’ kwantumcomputer moest zijn. Hoewel de computer werd getest, wist nog niemand of hij ook echt kwantumcapaciteiten had. Tenminste, tot vandaag: het Google-algoritme zou de mogelijkheden van de kwantumcomputer dan toch eindelijk bewijzen.

Het duurt nog wel even tot we zelf de slimmere computers kunnen gebruiken die deze ontdekking mogelijk maakt. Google spreekt enkel over een ontdekking, waardoor er nog veel moet gebeuren tot consumentenproducten hier gebruik van maken. De mogelijkheden zijn echter indrukwekkend. Wetenschappers denken dat kwantumcomputers veel met zich meebrengen voor ruimtevaart en kunstmatige intelligentie.