Google werkt aan Android TV: simpele interface voor films, apps en games

Veel software en hardware voor de televisie is weinig intuïtief en onhandig in gebruik terwijl veel bedrijven claimen de televisie van de toekomst te kunnen maken. Neem bijvoorbeeld Google TV dat volgens Google voorzitter Eric Schmidt in 2012 bij iedere televisie zou zitten; dat bleek niet het geval. Er lijkt nu echter een omslag gaande te zijn: bedrijven proberen niet langer de televisie te veranderen maar eerder te zorgen dat de juiste content op het juiste moment wordt aangeboden. Dat is waar Android TV om de hoek komt kijken.

Volgens documenten van The Verge zal Google een nieuw systeem voor de televisie lanceren, genaamd Android TV. Dit systeem zal je televisie niet veranderen in een grotere smartphone zoals Google TV deed maar: “Android TV is an entertainment interface, not a computing platform. It’s all about finding and enjoying content with the least amount of friction/ Cinematic, fun, fluid, and fast.

Vergelijkbaar met wat diensten zoals de Apple TV, Amazon’s Fire TV en Roku al bieden maar dan nóg makkelijker te begrijpen. Ontwikkelaars worden namelijk opgedragen om zo simpel mogelijke apps te ontwerpen voor een eenvoudig te begrijpen settopbox-interface.

android-tv-theverge-3_1020

User Interface
De UI (user interface) zal bestaan uit verschillende kaarten op een plank waar je doorheen kunt scrollen met films, televisieseries, apps en games. Met een afstandsbediening scroll je naar links en rechts door de verschillende suggesties en naar boven en onder voor verschillende content-categorieën die elk hun eigen plank hebben. Elk onderdeel zal eruit zien als een kleine filmposter of boekomslag.

Daarnaast heeft de afstandsbediening een Enter, Home en Back knop en kun je eventueel kiezen voor een aparte game controller. Android TV werkt verder met stembediening en notificaties – die Google overigens zo min mogelijk wilt zien. Qua bediening is de software vergelijkbaar met Amazon’s Fire TV dat ook gebaseerd is op Android.

Het verschil met Fire TV is echter dat Google zélf de suggesties die op het scherm verschijnen zal bepalen. Het idee is dus niet dat je als gebruiker een app zoals Netflix aanklikt en dan op zoek gaat naar films of series maar juist dat Google je pro-actief suggesties aanbiedt.

Volgens Google zou: “access to content should be simple and magical”, gebruikers moeten dus met een paar keer klikken of scrollen de juiste content kunnen vinden. Android TV probeert te begrijpen wat jij wilt en dat zo snel mogelijk aan te bieden. Lukt dat niet dan kun je met behulp van de Search knop zelf op zoek binnen elke app.

android-tv-theverge-7_1020

Chromecast
Vreemd is echter dat Google al een service aanbiedt om simpel content te bekijken op je televisie: de populaire Chromecast. Voor de Chromecast hoeven ontwikkelaars alleen een TV-website te maken die te besturen is via je telefoon. Volgens The Verge zal de Chromecast blijven bestaan maar zullen ontwikkelaars apps moeten gaan maken voor twee systemen: de Chromecast én Android TV. Bovendien zijn er geruchten dat Google zelf Android TV zal gaan bouwen. Daarmee komt het bedrijf direct in concurrentie met derden, zoals Sony, die oorspronkelijk de Google TV-settopboxen uitbrachten.

Al eerder schreven wij over de overname van Green Throttle Games (GTG) door Google en de geruchten over een settopbox; deze geruchten lijken nu waarheid te worden. Het is echter de vraag of en welke rol de GTG-medewerkers in dit verhaal krijgen en welke rol games precies gaan spelen op de Android TV. De populariteit van de Amazon’s Fire TV laat in elk geval zien dat er genoeg vraag is naar een simpele settopbox. Android TV zou daarmee Google weer op de kaart kunnen zetten op dit gebied; na het fiasco met de Google TV.

[Foto’s in dit artikel zijn van The Verge]

android-tv-theverge-1_1020