Google wil met MIT programmeren toegankelijk maken voor kinderen

MIT en Google gaan programmeren een stuk leuker voor kinderen maken, door samen een nieuwe versie van programmeertaal Scratch te maken. Deze codevariant bevat amper een woord aan tekst – in plaats daarvan codeer je door afbeeldingen in de juiste volgorde te zetten.

Een ontwikkelaarspreview van de nieuwe versie van Scratch werd tijdens de Google I/O-conferentie getoond, meldt Engadget. Een bijbehorende programmeer-app is speciaal ontwikkeld voor mobiele apparaten. De ‘volgorde’ van code staat daarom ook horizontaal afgebeeld, in plaats van verticaal.

Scratch is open source, wat betekent dat iedere ontwikkelaar er aan mee mag sleutelen. Google en MIT hopen daarom dat mensen hun eigen apps, games en speelgoed gaan maken die inhaken op Scratch, zodat kinderen op allerlei manieren kunnen leren programmeren. Daarnaast zal MIT de bijbehorende app later ook uitbrengen, zodat iedereen daarmee aan de slag mag gaan.

Er ontstaan steeds meer initiatieven om kinderen te helpen met leren programmeren. Dat kan tot meer ontwikkelaars in de toekomst leiden, maar moeten we al zo vroeg beginnen? Daar hadden we het eerder dit jaar over in de Rush Talk-podcast.