Google wil vaste huistelefoons nieuw leven inblazen in de VS

Fiber Phone

Misschien was je het alweer vergeten, maar vroeger hadden we allemaal een vaste telefoon in huis staan. Hierop was je alleen te bereiken als je thuis was – waardoor de telefoons al snel nutteloos werden toen smartphones op de markt verschenen. Toch wil Google de telefoon in huis nieuw leven inblazen. De Fiber Phone laat gebruikers onbeperkt binnen de Verenigde Staten bellen voor een tientje per maand.

Alleen Amerikanen kunnen op dit moment van de Fiber Phone gebruikmaken. Abonnees van de dienst krijgen alles wat je van een vaste telefoonlijn verwacht, waaronder nummeridentificatie, een wachtoptie, de mogelijkheid om 911 te bellen en een voicemail die automatisch berichten uitschrijft, zodat je niet hoeft te luisteren. Amerikanen die al een vaste lijn hebben kunnen hun oude nummer met Fiber Phone gebruiken.

Hoewel Fiber Phone op alle manieren lijkt op een vaste telefoonlijn, is het systeem hierachter flink anders. De beldienst leeft volgens Google in de cloud. Het systeem verbindt met het glasvezelnetwerk dat Google op steeds meer plekken binnen de VS uitrolt. Door de online techniek die achter de telefoonlijn schuilt, moet het ook makkelijk zijn om telefoontjes van Fiber Phone op je smartphone aan te nemen. Wel zo handig als je weinig thuis bent.

Het is onduidelijk of Fiber Phone ooit in Nederland aangeboden zal worden РGoogle zou dan eerst zijn glasvezeldienst hier moeten starten. Het initiatief laat hoe dan ook zien hoe Google een oud principe nieuw leven in probeert te blazen. Zo wordt bellen via de vaste lijn in de VS wellicht weer een dingetje.