‘Google is gestopt met de ontwikkeling van een zelfrijdende auto’

Google werkt niet meer aan een zelfrijdende auto, melden bronnen tegenover The Information. De internetgigant zou enkel nog samen gaan werken met traditionele fabrikanten om samen voertuigen te bouwen. Dit zou een initiatief zijn van Larry Page en Ruth Porat, die de CEO en CFO van moederbedrijf Alphabet zijn.

Google gaat dus naar alle waarschijnlijkheid software maken voor zelfrijdende auto’s. Daarmee wijkt het flink af van de plannen die het eerder had. Met andere bedrijven zou namelijk een traditionele auto gemaakt worden, terwijl de internetgigant eerder nog een voertuig zonder stuur wilde ontwikkelen. Dit zou nu echter niet langer als praktisch worden gezien. Overigens wilde Google ook de auto’s zonder stuur nooit zelf op de markt brengen met consumenten.

De kans bestaat dat we later dit jaar al de eerste auto’s op de markt zien die met Google-software worden bestuurd.

Concurrentie

Ondertussen is de voormalige technologisch leider van het project, Chris Urmson, wel doorgegaan met de droom die Google ooit had. Volgens Recode gaat hij vanaf volgend jaar met een nieuw bedrijf zelfrijdende auto’s maken. Het bedrijf gaat software maken, maar ook hardware. Het volledige pakket zou vervolgens verkocht worden aan fabrikanten die zelf een dergelijke auto willen maken, met eventuele aanpassingen. Vergelijkbaar met hoe Google Android aanbiedt aan smartphonefabrikanten dus.

Urmson heeft al gepraat met een aantal topingenieurs van bedrijven als Uber, Apple en Tesla. Hij wil dat ze met hem meedoen en zo een sterk team opbouwen.

De stap zou een flinke klap kunnen zijn voor Google’s eigen plannen, aangezien Urmson de voornaamste ingenieur zou zijn die de code schreef in de autonome software van de internetgigant. De kans is dus aanwezig dat ze met iets vergelijkbaars komen en direct met elkaar gaan concurreren.

Apple

Daarnaast is de kans groot dat Google en Apple directe concurrenten worden op het gebied van zelfrijdende auto’s. Apple zou geen eigen auto meer willen bouwen, werd in oktober bekend.

Het bedrijf is echter nog wel druk bezig met het ontwikkelen van software voor zelfrijdende auto’s. Deze zou het kunnen verkopen/licenseren aan autofabrikanten.