Google zet binnenkant Paleis Noordeinde in Streetview

Altijd al eens een kijkje willen nemen in het koninklijk paleis? Dat kan, want Google heeft het volledige interieur van Paleis Noordeinde in Google Streetview gezet. Zo kun je zelf rondlopen door alle ontvangst- en vergaderkamers.

Niet alleen Noordeinde is vanaf vandaag in Streetview te vinden: ook de Koninklijke Stallen, de Koepel van Fagel en het Koninklijk Huisarchief zijn via de kaartendienst te bezichtigen. Eerder werd het paleis op de Dam al in Streetview toegevoegd. De Oranjezaal van Huis ten Bosch is ook al een tijdje te bezichtigen.

Google Streetview moest het jarenlang hebben van panorama’s van buitenlocaties, maar inmiddels wordt de binnenkant van gebouwen ook steeds vaker toegevoegd. Zo wil Google het mogelijk maken om bijvoorbeeld in een winkelcentrum alvast rond te kijken. De binnenfoto’s zijn tot nu toe vooral van grote, prominente locaties, zoals dus de Nederlandse paleizen.

Buitenfoto’s van Streetview worden door Google gemaakt, maar voor de interieurbeelden wordt vaak een extern bedrijf ingezet. Gebouwbeheerders kunnen dan een speciale fotograaf inhuren, die zijn of haar gebouw voor Google Streetview fotografeert en in de kaartendienst zet. Handig voor bedrijven die klanten alvast online willen laten rondneuzen.