Google zet volgende stap in virtual reality met Daydream

Met de start van Google I/O vanavond is het twee jaar geleden dat Google de Cardboard lanceerde: de spotgoedkope virtual reality-bril waar je je smartphone in kunt stoppen. Vorig jaar deed Google al een aantal nieuwe aankondigingen op dit vlak, maar de echte stap voorwaarts zet Google vanaf komend najaar met het platform Daydream.

Het doel van Daydream is een betere performance voor mobiele virtual reality-oplossingen. Betere beeldkwaliteit, snellere bewegingen en een betere besturing. Google werkt onder de vlag van Daydream samen met smartphonefabrikant om Daydream-ready telefoons op de markt te brengen. Daarnaast krijgt Android een speciale VR-mode die is geoptimaliseerd voor smartphone-toepassingen.

Daarnaast heeft Google een referentiedesign ontwikkeld voor een mobiele virtual reality-bril. Dit ontwerp kunnen bedrijven die een headset willen ontwikkelen gebruiken om hem goed te laten samenwerken met Daydream/Android VR. Onderdeel van dit ontwerp is ook een supersimpele afstandbediening, waarvan de functionaliteit veel weg heeft van de Wii-mote van Nintendo. Een eigen VR-bril maakt Google (op dit moment) dus niet; de bedoeling is fabrikanten die nu al smartphones met Android maken er mee aan de slag gaan.

Google Daydream

Onder de vlag van Daydream werkt Google ook samen met app-ontwikkelaars. Onder meer Netflix, CNN, The New York Times en HBO ontwikkelen apps die klaar zijn voor Daydream. Daarnaast werkt Google met een heleboel bekende game-ontwikkelaars aan het maken van VR-games. Ook Google’s eigen VR-apps worden Daydream-ready: YouTube, Google Play Movies en Street View en Google Photos.

Ontwikkelaars kunnen nu al beginnen met ontwikkelen voor Daydream, maar de lancering gebeurt pas na de zomer.