Google zou kind van de rekening kunnen worden van overname Waze

We schreven afgelopen donderdag al over de verrassende geruchten dat het Israelische Waze op het punt staat om overgenomen te worden door Facebook. Die geruchten zijn er in het weekend niet minder om geworden en intussen lijkt niet Apple maar Google kind van de rekening te worden.

Een product van de stevige, lange adem, dat is Waze zeker. Al in 2008 lanceerde het bedrijf hun GPS-dienst en intussen telt het netwerk liefst 45 miljoen actieve gebruikers wereldwijd. Aantallen die er voor zorgen dat geruchten over eventuele overnames natuurlijk vaker langskomen.

Zo waren er al de geruchten dat Apple met de Israelische onderneming aan de haal zou gaan. Die bleken onder aan de streep niet waar te zijn, maar plausibel leken ze wel. Immers, Apple had net besloten om Google’s kaarten te verbannen van hun iOS-devices, maar kon wel wat hulp gebruiken.

Uiteindelijk kwam Google Maps als stand-alone app weer terug op iPhones en iPad’s, maar wat de situatie pijnlijk duidelijk maakte (voor Apple) is dat gebruikers een ongekende loyaliteit hebben aan hun kaarten. Er zijn zelfs verhalen van mensen die zijn geswitched van Apple naar Android omdat ze niet zonder Google Maps konden werken.

Eenzelfde beweging behoort dus zomaar tot de realiteit wanneer Facebook samen met Waze een boost gaat geven aan hun kaarten en – voornamelijk – crowdsourced navigatie. Intussen is Facebook Home alweer 1 miljoen keer gedownload en de vraag is wat de impact is voor het gebruik van kaarten als Waze een standaard onderdeel wordt van deze Android-skin?

Google heeft duidelijk het meest te verliezen. Daarnaast is het geenzins van plan te concurreren met Waze. Waar de Israelische onderneming kiest voor een soort sociaal netwerk met crowdsourced informatie, is De Grote G voornamelijk bezig met zaken te automatiseren en zo min mogelijk van menselijke interactie afhankelijk te zijn.

De vraag wat de impact gaat zijn op het gebruik van Google Maps is onder aan de streep een secundaire vraag. Eerst maar eens afwachten of Facebook daadwerkelijk de portemonnee trekt voor Waze.