Google’s zusterbedrijf X gaat minder internetballonnen Project Loon loslaten

Project Loon

Google-zusterbedrijf X is niet meer van plan om zijn internetballonnen via luchtstromen in een constante baan de wereld over te laten gaan. Dat heeft Astro Teller, de CEO van het bedrijf, laten weten via onder meer een blogpost. Het bedrijf wil de ballonnen van Project Loon nu gericht laten varen naar locaties waar behoefte is aan internet.

Volgens het bedrijf zijn de algoritmes nu in staat om meerdere ballonnen in een cluster naar een gebied te sturen. Daardoor zijn volgens X minder ballonnen nodig en kan het bedrijf een netwerk van Loon-ballonnen binnen ‘weken in plaats van maanden’ opzetten.

De CEO van X, Teller, vertelde gisteren op een persconferentie waar Bloomberg over bericht dat het gebruik van minder ballonnen ervoor kan zorgen dat het project sneller winstgevend is. Hoeveel geld het bedrijf met de nieuwe aanpak gaat besparen, is niet bekend.

Bloomberg schrijft dat het bedrijf de technologie ‘de komende maanden’ wil testen met telecomproviders. X heeft onder meer een samenwerking met Sri Lanka, Peru en Indonesië aangekondigd om de internetballonnen van Project Loon te testen.