Googles AlphaGo gaat met pensioen na verslaan beste Go-speler ter wereld

Googles AlphaGo gaat met pensioen nadat de top bereikt is. De Go-computer met kunstmatige intelligentie versloeg dit weekend de beste speler ter wereld en het team achter het systeem wil zich nu toeleggen op grotere zaken.

Google wilde met AlphaGo aantonen dat kunstmatige intelligentie het zonder moeite op kan nemen tegen menselijke intelligentie. Daarbij werd voor het spel Go gekozen om dit te bewijzen, omdat het 3000 jaar oude bordspel zeer geavanceerd is.

Het speciale aan dit spel is dat het voor een computer niet mogelijk is om met enkel enorme rekenkracht te winnen. Door de bijna oneindige hoeveelheid mogelijke zetten is het niet mogelijk om aan kansberekening te doen en bepaalde zetten door te berekenen — iets waar een computer normaal gesproken in uitblinkt. Hierdoor moet Go veel op intuïtie gespeeld moet worden en kan er steeds niet ver vooruit gekeken worden in het spel.

Nieuwe taken voor kunstmatige intelligentie

Door de klinkende overwinning op de beste Go-speler ter wereld (3-0), Ke Jie, kan het DeepMind-team van Google dat verantwoordelijk is voor AlphaGo verder kijken naar andere taken voor kunstmatige intelligentie. Ze willen hun energie besteden aan de ontwikkeling van nieuwe uitdagingen.

Voorbeelden die het bedrijf noemt zijn de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen voor ziekten, het energieverbruik ter wereld dramatisch verminderen of het ontwikkelen van ‘revolutionaire nieuwe materialen’. “Als de AI-systemen bewijzen dat ze in staat zijn om belangrijke nieuwe kennis en strategieën in deze domeinen te ontdekken, kunnen de de doorbraken écht groot zijn”, laat Google weten.