Numrush

Google’s kunstmatige intelligentie kan voorspellen wanneer patiënt sterft

Google Chrome smartphone

Google heeft een kunstmatige intelligentie gemaakt, die kan voorspellen hoe lang iemand in het ziekenhuis moet blijven en zelfs wanneer diegene zal overlijden. Ook is te voorspellen hoe groot de kans is op een nieuwe opname. Dat meldt Bloomberg.

Volgens Google is het systeem accurater dan de huidige oplossingen. Ook kost het minder tijd en moeite. Nu maken ziekenhuizen ook risicoanalyses van patiënten, maar dat moet veelal met handwerk. Je moet alle beschikbare informatie namelijk op de juiste manier in het systeem invoeren. Dat zou 80 procent van de tijd van de volledige analyse innemen.

Google’s systeem werkt op basis van een neuraal netwerk. Artsen kunnen alle beschikbare informatie vrijwel blindelings invoeren. De analyse wordt vervolgens automatisch uitgevoerd. Ook kan het informatie interpreteren die normaal gesproken niet wordt meegenomen, bijvoorbeeld handgeschreven notities. Het systeem krijgt zo een completere set data en kan nauwkeurigere voorspellingen doen.

Volgende stap

Het systeem moet nu in meer klinieken geïnstalleerd worden. De kunstmatige intelligentie moet ziekten in een vroeg stadium herkennen aan de hand van symptomen die normaal gesproken niet op zouden vallen. Alle gebruikte informatie is overigens anoniem, verkregen met toestemming van de patiënten en goed beveiligd.