Google’s recht om vergeten te worden vooral gebruikt in privésfeer

Voor wie bang is dat criminelen misbruik maken van Google’s recht om vergeten te worden: dat valt allemaal wel mee. Zo’n 95 procent van alle verzoeken heeft namelijk betrekking op het privéleven van de aanvrager.

Google geeft regelmatig rapporten vrij over het aantal verwijderverzoeken, maar heeft daarbij onlangs flink geblunderd. Normaal gesproken kun je in deze documenten alleen lezen hoeveel links er zijn verwijderd en hoeveel verzoeken er zijn ingediend. The Guardian ontdekte in de broncode van een ouder document echter veel uitgebreidere informatie, waardoor opeens een stuk duidelijker is wie er gebruik maken van het recht om vergeten te worden.

Europeanen dienen vooral een verzoek in als ze in de privésfeer last hebben van de informatie die op Google staat. Dat was namelijk in 95,6 procent van alle verzoeken het geval. Hiervan werd 48 procent goedgekeurd. Criminelen blijken zelden aan te kloppen bij Google en dat is wellicht ook wel zo verstandig, want de kans dat informatie over misdaden daadwerkelijk wordt gewist is slechts 18 procent.

Google heeft in een officiële reactie op de onthulling van The Guardian laten weten dat de informatie inderdaad klopt. De zoekgigant noemt de cijfers echter niet betrouwbaar genoeg om ze op te nemen in zijn rapporten.