Gowalla founder werkt aan nieuwe location based startup

Net als Twitter had Foursquare in de begindagen zo zijn eigen Jaiku: Een concurrerende dienst waarbij het nog maar even de vraag was wie uiteindelijk nou de grootste zou worden. Voor Foursquare was dat Gowalla, een LBS dienst gebaseerd op hetzelfde principe, maar met een bijzonder veel mooier design.

Zelfs Foursquare CEO Dennis Crowley liet zich in 2010 op SXSW ontvallen dat de boys van Gowalla ‘een veel mooier product hadden weten te realiseren’. Maar met een mooi design alleen kom je er niet in Sillicon Valley. Een té complex game mechanisme en een focus op het maken van ‘stadsgidsen’ in plaats van het ontdekken en delen van hippe hotspots met je vrienden zorgden ervoor dat Gowalla de strijd met Foursquare langzaam maar zeker verloor.

Niet dat we medelijden hoeven te hebben met Josh Williams, founder van Gowalla. In 2011 verkocht hij zijn dienst aan Facebook, die het product opdoekte en de techniek integreerde in Facebook Places. Na 2 jaar Facebook, verliet Williams afgelopen zomer het bedrijf, om zich nu opnieuw bezig te houden met een nieuwe location based mobiele app.

josh-williams-gowalla

The Last Guide, tegenwoordig al afgekort als ‘Last‘ wordt een dienst die zich opnieuw focussed op location based discovery. Op basis van jouw mobiele telefoongebruik en je GPS data kun je met Last straks nieuwe dingen in je omgeving ontdekken.

Hoe de dienst precies gaat werken wil Williams zich nog niet laten ontvallen, maar zeker is dat Last straks een uiterst intelligente LBS moet gaan worden. Je smartphone weet nu (op basis van bijvoorbeeld Facebook data) wanneer je jarig bent, of je een relatie hebt, en wat je wel en niet allemaal leuk vindt. Die gegevens kunnen worden gebruikt om je betere locatie aanbevelingen te doen tijdens je reizen of dagelijks leven.

1-FTnxqDNYpf-jWdHdWamvrw

Williams startte Last samen met ex-Facebook, Dropbox en Gowalla collega Adam Michaela, een designer die ook verantwoordelijk was voor de mooie stijl van Gowalla. Naast de twee co-founders werken er momenteel behalve developers ook een illustrator en fotograaf aan Last. Visueel kunnen we dus alvast naar deze app uitkijken.

Vorige week werd bekend dat Last tot op heden $2,1 miljoen dollar aan seed investments ophaalde. Onder de early stage investors zijn onder meer Pete Cashmore (Mashable), Google Ventures en Greylock Partners, die ooit een van de eerste investeerders in Gowalla waren. Meer over Last lees je in deze korte introductie die Williams onlangs op Medium publiceerde.