Grafeen maakt e-paper buigzamer en helderder

Grafeen lijkt zich steeds meer te vestigen als het wondermateriaal van de 21ste eeuw. Het maakt elektronica flexibeler, verlengt de levensduur van accu’s en vergroot de efficiëntie van zonnepanelen. Sterker nog, het zorgt ervoor dat zonnecellen ook regendruppels in energie kunnen omzetten. Het Chinese Guangzhou OED Technologies heeft nog een nieuwe toepassing voor het materiaal gevonden: ’s werelds eerste e-paper gebaseerd op grafeen.

Volgens het bedrijf is dit een grote doorbraak, want door het gebruik van grafeen wordt de display buigzamer, dunner, lichter en helderder. Vooral de verbeterde helderheid lijkt een positieve ontwikkeling, aangezien lezen in de zon dan nog beter gaat. Dat het e-paper dunner, buigzamer en lichter wordt, is ook een welkome ontwikkeling; het maakt het gemakkelijker om e-paper met je mee te dragen.

Ook worden de productiekosten van e-paper enorm gedrukt door de toepassing van grafeen, aangezien traditioneel e-paper gemaakt wordt van het zeldzame, en daarom veel duurdere, metaal indium. Het nieuwe e-paper, gebaseerd op grafeen, wordt naar alle waarschijnlijkheid binnen een jaar in productie genomen.

Op dit moment wordt e-paper vooral gebruik in e-readers of bijvoorbeeld in de smartwatches van fabrikant Pebble. Daarnaast zie je toepassingen in winkels, zoals de Media Markt, voor digitale prijskaartjes in de schappen, en vanochtend zagen we nog een digitale post-it langskomen. Als het nieuwe e-paper op grote schaal beschikbaar is, dan zouden daar veel nieuwe toepassingen bij kunnen komen.