Grand Prix van Groot-Brittannië: Gaat Max nu doorpakken?

Koen Vergeer

Hamilton heerst al vier jaar lang op Silverstone.

Wat was het een grandioos feest op de Red Bull Ring! Max Verstappen pakte zijn eerste zege in dit zo moeizame seizoen. De eerste zege voor een Red Bull op de eigen Ring, voor het oog van zo’n 20.000 Nederlandse racefans.

Foto via GEPA pictures/Red Bull Content Pool

Koen VergeerKoen VergeerFormule 1 fanaat en autosport schrijver Koen Vergeer neemt je elk Grand Prix weekend mee in de roemruchte geschiedenis van de F1.Ongekende taferelen. Welke coureur heeft ooit zoiets losgemaakt? Senna in Brazilië, Schumacher in zijn hoogtijdagen op de Duitse circuits, maar hoe lang is dat alweer geleden?

Ik denk dat Formule 1-eigenaar Liberty Media watertandend naar dit soort beelden kijkt: hoe krijgen we elders in de wereld zo’n fantastisch publiek op de been?

De dikverdiende zege en de uitvalbeurt van de twee Mercedessen schudt de strijd om de wereldtitel weer gezellig op. Vettel neemt de leiding over van Hamilton, en Max ziet de twee voornaamste titelkandidaten weer aan de horizon.

Met een beetje meer power doen we weer mee, verkondigde Max tamelijk optimistisch na zijn zege. En de circuits die eraan komen liggen de Red Bull wel, volgens hem.

Silverstone ook? Het is denk ik meer een circuit dat Max ligt: veel snelle bochten, snoeihard racen. Maar daarna volgen Hockenheim en Budapest waar de Red Bull waarschijnlijk beter uit de voeten kan. Gaat Max doorpakken deze zomer?

Bandenvreter

Lewis Hamilton op Silverstone verslaan wordt een lastige opgave. Het circuit met zijn stevige volgas stukken en snelle bochten vraagt om vermogen. Mercedes is hier al sinds 2013 ongeslagen, en de laatste vier races werden gewonnen door Hamilton.

Het lijkt erop dat “the best fans in the world” hem iets extra’s geven.

Zoals we in Frankrijk zagen hangt veel, zo niet alles, af van de banden. Mercedes heeft het dit jaar wat moeilijker met de banden. En Silverstone is een notoire bandenvreter. De zijwaartse krachten in de snelle bochten zijn enorm.

In 2013 bleek het zelfs te veel voor de banden die Pirelli had meegenomen. Tot ieders schrik ontploften de banden op de auto’s van Hamilton, Massa, Pérez en Vergne spontaan.

Coureurs werd geadviseerd niet te veel meer over de kerbs te rijden. Met angst en beven werd de race voltooid.

De leukste tweet tijdens die race? “Ben ik blij dat Pirelli geen condooms maakt!”

Nog zo’n afgang wil Pirelli zich natuurlijk besparen. Voor de race op Silverstone worden sowieso de hardere banden geselecteerd.

Maar omdat zelfs die op het genadeloze asfalt blaarvorming zouden kunnen vertonen, wordt er gekozen voor een iets dunnere (en daardoor minder slijtende) band. Deze aanpassing pakt voor Mercedes het meest gunstig uit.

In Barcelona werd ook voor deze band gekozen, en prompt bleek Mercedes ongenaakbaar. De band werd ook gebruikt in Canada, maar toen had Hamilton zelf een off-weekend.

Gelukkig biedt Silverstone genoeg plekken om in te halen. De slingerende passage door Brooklands en Luffield (voorafgegaan door een DRS-zone) biedt volop mogelijkheden. Kijk hoe Vettel en Alonso hier dubbeldik door de bochten gaan, tot Alonso uiteindelijk capituleert voor Copse Corner.

De kampioenen houden elkaar net in leven. Zo hoort het.

Coureurs met een groot hart kunnen nog iets proberen in Maggots en Becketts en dan is er altijd nog Stowe Corner, de beste plek om in de halen aan het eind van de Hangar Straight (met DRS).

Ook op Silverstone wordt er ditmaal een derde DRS-zone ingesteld: op het startfinish-gedeelte en zelfs door de snelle bochten Abbey en Farm.

Het is een primeur: het gebruik van DRS in bochten. De opengeklapte achtervleugel geeft meer snelheid, maar ook minder downforce, waardoor de auto eerder kan glijden of uitbreken. Een interessant experiment.

Oorlogsvliegveld

Het circuit van Silverstone, gelegen op een voormalig oorlogsvliegveld, was het decor voor de allereerste Grand Prix voor het officiële Formule 1-wereldkampioenschap in 1950. Winnaar was Giuseppe Farina in een Alfa Romeo.

Vanaf de jaren zestig tot aan 1986 organiseerden Silverstone en Brands Hatch de Grand Prix om en om. Het heuvelachtige en bosrijke Brands Hatch bood op zich een veel mooiere omgeving. Bekijk deze heerlijke beelden uit 1968, een halve eeuw geleden.

Zie die krankzinnig hoge vleugels en hoe dicht de mensen soms langs de baan staan. Onvoorstelbaar intussen.

De winnaar van de race was de snelle Zwitser Jo Siffert. Drie jaar later kwam hij op hetzelfde circuit om het leven in de vlammen, tijdens een niet voor het kampioenschap meetellende Formule 1-race ter ere van het kampioenschap van Jackie Stewart.

Anders dan Brands Hatch groeide Silverstone met de tijd mee. Aanvankelijk was het circuit niet meer dan een zestal rechte stukken afgewisseld met supersnelle (bijna) haakse bochten.

Zie bijvoorbeeld hoe Jackie Stewart door de befaamde Woodcote Corner komt gedrift:

https://youtu.be/lo9ynIrUakg?t=7m2s

Al te gevaarlijke bochten werden in de loop der jaren geneutraliseerd. Voor Woodcote kwam eerst een chicane en later de langzame slinger van Luffield.

In 2010 en 2011 volgden de grootste verbouwingen, waarbij de pits werden verplaatst (ik moet er nog stééds aan wennen) en een complete infield-sectie werd toegevoegd.

Jammer, maar gelukkig bleven er aan de oostzijde genoeg geweldige bochten over. Rij mee met Nico Rosberg door Maggots en Becketts:

Wolkbreuk

Hoge snelheden – fikse crashes. Beroemd is de massacrash na de eerste ronde in 1973 waarbij maar liefst negen auto’s tot schroot werden gereduceerd. Wonder boven wonder vloog er niet één auto in brand en brak alleen de Italiaan Andrea de Adamich zijn enkel.

Twee jaar later ging het opnieuw mis, door de regen. Een wolkbreuk zette het circuit onder water, waardoor de ene na de andere auto kansloos in de hekken gleed. Ook toen vielen er, wonderlijk genoeg, nauwelijks gewonden:

Later werden de auto’s gelukkig veiliger, zodat Jarno Trulli in 2004 ongehavend kon uitstappen na deze crash bij Brooklands:

Zwarte vlag

De race in Engeland, altijd midden in het seizoen, zorgde in het verleden nog wel eens voor een dramatisch keerpunt in de strijd om de titel.

In 1999 crashte Michael Schumacher zwaar in Stowe. Hij brak een been, moest zes races missen en zag de wereldtitel uit zicht verdwijnen.

Vijf jaar eerder was Schumacher tijdens de opwarmronde tegen de regels voor zijn opponent Damon Hill uit gaan rijden. Nooit eerder vertoond. Was het intimidatie, arrogantie? Of wilde hij het Engelse publiek jennen?

De organisatie besloot tot een stop-and-go-penalty. Het Benetton-team vocht de straf aan en weigerde zelfs, waarna Schumacher de zwarte vlag kreeg. Dit is de zwaarste straf die je als coureur kunt krijgen: je moet de race onmiddellijk verlaten.

Omdat Schumacher ook de zwarte vlag negeerde, werd hij gediskwalificeerd en voor twee races geschorst. Plots kreeg Hill weer zicht op de titel. Hij kwam uiteindelijk één punt te kort.

Een jaar later kon Hill Schumacher echt niet meer bijhouden. Op Silverstone deed hij nog een wanhopige poging, waardoor de aartsrivalen allebei in de grindbak belandden. Zo hoort het dus niet.

Botsautootjes

Het snelle circuit van Silverstone lijkt Max wel te liggen, al zie je dat niet meteen aan de resultaten.

In 2015 spinde hij in de beginfase van de baan op te koude banden. DNF. Leermoment. In 2016 in de regen (dus minder vermogen gevraagd) verraste hij Mercedes-coureur Rosberg in Becketts en vocht daarna ronden lang op de opdrogende baan met de latere wereldkampioen.

Rosberg finishte uiteindelijk voor Max, maar kreeg na afloop een tijdstraf omdat het team hem via de radio had geholpen met een reset van de versnellingsbak. Dus werd Max alsnog als tweede geklasseerd.

Vorig jaar eindigde Max als vierde, nadat hij eerder een pittig duel had met Vettel. De twee, die al vaker met elkaar overhoop hadden gelegen en niet bepaald de beste vrienden waren, gaven elkaar geen duimbreed toe en dwongen de ander zelfs tot naast de baan.

Max vroeg zich over de radio af of Vettel soms botsautootje wilde spelen. Het was op het randje.

De vorm waarin Max en zijn Red Bull steken – over de afgelopen drie races behaalde Max de meeste punten van iedereen – belooft het een en ander voor die resterende drie wedstrijden voor de zomervakantie.

Toch vrees ik dat Max in Silverstone niet tot de grootste kanshebbers behoort – maar ja, dat dacht ik voor Oostenrijk ook!

Foto via Getty Images / Red Bull Content Pool

Fotografie: Red Bull Content Pool/Getty Images/GEPA pictures
Gifs via Giphy.
Vector van circuit:  Wikimedia Commons  [CC-SA3.0]

Het boek MaxMania (derde druk) van Koen Vergeer is hier verkrijgbaar