Met de VakantieBieb app download je gratis ebooks op je mobiel

Boekenkast

Vroeger moest je een stapel aan boeken in de auto laden als je graag in je tent wil lezen, maar anno 2016 is dat helemaal niet meer nodig. Pak een smartphone of tablet, zet er de juiste apps op en je hebt een digitale bibliotheek ter grootte van een enkel tijdschrift. Speciaal voor zomervakanties is daar een speciale applicatie voor: het Nederlandse VakantieBieb.

In VakantieBieb vind je in totaal zestig e-books om te downloaden, die je tot en met 31 augustus 2016 gratis kunt lezen. Dertig van deze boeken zijn voor kinderen bedoeld, terwijl de overige dertig zich richten op volwassen lezers.

banner-boven-2-liveforward

De boeken voor kinderen zijn onderverdeeld in verschillende leeftijdsgroepen, zo zijn er boeken voor kinderen van 6 tot 9 jaar, van 9 tot 12 jaar en voor middelbare scholieren. Er zitten klassiekers tussen zoals ‘Het grote boek van Madelief’ van Guus Kuijer, maar ook recente titels, zoals ‘Stapelverliefd’ van Maren Stoffels.

Ook vpor volwassenen zit er van alles tussen. Van ‘De Helleveeg’ van A.F.Th. van der Heijden tot ‘Nederland volgens Youp’ van Youp van ’t Hek. Ook zit er een flinke collectie spannende boeken in de app, waaronder een boek van Suzanne Vermeer: Cruise.

Je kunt in de app het lettertype instellen en daarbij is er een speciaal lettertype beschikbaar die het voor kinderen met dyslexie makkelijker moet maken om de boeken te lezen. Ook de lettergrootte is instelbaar in de app.

Vakantiebieb

De VakantieBieb is gemaakt door de Bibliotheek. Hij is bedoeld om mensen geïnteresseerd te krijgen in boeken – en op termijn ook in bibliotheken. Waarschijnlijk krijg je dan ook na afloop van je vakantie de vraag of je lid wilt worden van de bibliotheek, maar dat is niet verplicht. Je kunt vrijblijvend gebruik maken van de app en de boeken lezen zonder verdere verplichtingen.

Zorg er wel voor dat je uiterlijk 31 augustus het boek waar je in bezig bent, uit hebt. Daarna gaat de app namelijk ‘op slot’ en kun je je boek dus niet meer via de app uitlezen. Een boek exporteren vanuit de app en dan op je e-reader zetten is logischerwijs niet mogelijk.

Wel kun je de app op een tablet installeren, waardoor je niet gebonden bent aan een klein smartphonescherm om de boeken op te lezen. Een interverbinding heb je, na het downloaden van de boeken, niet nodig om ze te lezen. Daarover hoef je je dus geen zorgen te maken.

Audioboeken

Zit er niks tussen het gratis aanbod van VakantieBieb en ben je bereid om wat te betalen? Dan zijn er op e-bookgebied genoeg alternatieven. Uiteraard kun je in iBooks, op Bol.com en de Amazon Store de nodige boeken kopen, maar in Nederland hebben we een ander interessant alternatief: Storytel.

In deze app kun je een abonnement afsluiten voor 10 euro per maand, waarna je onbeperkt naar het audioboekaanbod mag luisteren. Zo’n audioboek is wellicht niet heel boeiend als je in de tent ligt, maar ze zijn wel ideaal tijdens bijvoorbeeld lange fietstochten of de rit naar de camping toe.

VakantieBieb is beschikbaar voor iOS en Android. Storytel is ook op iOS en Android te downloaden.