Probleem: Groningen heeft te veel zonnepanelen

Net toen we dachten dat je nooit groen genoeg kon leven, bevestigen verschillende gemeenten in Groningen het tegendeel. Volgens de NOS wekken alle zonnepanelen in de provincie zoveel stroom op, dat dit niet goed kan worden teruggeleverd aan het energienet.

Zonnepanelen leveren stroom om je huis van energie te voorzien, maar het overschot dat wordt gegenereerd gaat naar je energieleverancier. Dat resulteert in korting op je stroomrekening van de energie die je gebruikt op momenten dat je zonnepanelen niks opleveren. In Groningen gebeurt dit echter op zo’n grote schaal, dat de stoppen in sommige gevallen doorslaan. Vooral op zonnige dagen kan het er vervelend aan toegaan, aldus de gemeenten.

Het is geen wonder dat uitgerekend Groningen hierdoor getroffen is: de NAM heeft geld gestoken in de provincie, nadat er aardbevingsproblemen waren. Zo konden bewoners investerend in energiebesparende technologie.

Het stroomprobleem klinkt vervelend, maar we vermoeden dat er wel een oplossing voor te vinden is. Er zijn inmiddels steeds maar aanbieders van slimme accu’s voor in huis, waarop je zelf stroom kunt bewaren voor een later moment. Ook worden er tests gedaan om energie op te slaan in elektrische auto’s. Zo hoef je niks over het energienet te sturen, wat sowieso financieel aantrekkelijk is en de kans op overbelasting is meteen ook een stuk kleiner. Maar ja – dan moet iedereen wel zo’n accu of elektrische auto hebben.