Hackers plegen grootste bankroof ooit en stelen honderden miljoenen

Banken in de Verenigde Staten, Japan, Rusland en diverse banken in Europa zijn het slachtoffer geworden van een massale cyberaanval, zo meldt The New York Times.

Sinds 2013 wisten hackers honderden miljoenen euro’s te stelen van ruim 100 banken in 30 verschillende landen. De hackers kregen dit voor elkaar via een zogenaamde ‘malware hack’. Naar verluid hebben de hackers meer dan 300 miljoen euro gestolen.

Het merendeel van de miljoenen is buitgemaakt in Rusland, zo meldt The New York Times. Echter gaat het om een wereldwijde operatie en schijnt de roof nog steeds actief te zijn. Er is opmerkelijk genoeg nog geen bank naar buiten getreden met het nieuws dat zij slachtoffer zijn geworden van de aanval.

Financieel experts noemen de aanval één van ’s wereld grootste bankroven uit de geschiedenis. Zo zegt Chris Doggett, manager van Kaspersky in Boston, tegen The New York Times:

This is likely the most sophisticated attack the world has seen to date in terms of the tactics and methods that cybercriminals have used to remain covert.

Hackers wisten kleine geïnfecteerde bestanden (malware) te plaatsen en te installeren op computers van de banken waardoor zij de banken op afstand konden observeren. Vervolgens wisten zij accounts van medewerkers na te maken waardoor zij grote transacties konden verzenden naar geheime rekeningen. Om het geld vervolgens op te kunnen nemen werden zogenaamde ‘dummy accounts’ gebruikt.

Experts spreken van de grootste bankroof ooit Doordat hackers ‘onzichtbaar’ te werk zijn gegaan is het de banken niet opgevallen dat er miljoenen werden weggesluisd. Sergey Golovanov van Kaspersky Lab zegt hierover het volgende: “The goal was to mimic their activities. That way, everything would look like a normal, everyday transaction.”

Volgens Kaspersky hebben de hackers veel geduld gehad om een aanval van dergelijk formaat voor te bereiden. Eén van de klanten van Kaspersky verloor door de roof 7,3 miljoen dollar.