Grootste dreiging komt volgens NCTV van buitenlandse cyberaanvallen

datalek, Cybercrime, hack, cyberaanval, dark web

Volgens de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) zijn cyberaanvallen door kwaadwillende landen het grootste digitale gevaar voor onze nationale veiligheid. Dat stelt de NCTV in het Cybersecuritybeeld Nederland (pdf). Bovendien maken Nederlandse bedrijven en organisaties het hackers te makkelijk, aldus de organisatie.

Een probleem is dat simpele cyberwapens vaak al voldoende zijn. Zo kan een DDoS-aanval heel effectief zijn, omdat bedrijven en organisaties hun verdediging niet op orde hebben. Zulke aanvallen zijn “profijtelijk, laagdrempelig en weinig riskant”.

Daarom wordt opnieuw onderschreven hoe belangrijk het is om de beveiliging op tijd bij te werken. Zo waren een aantal grote digitale aanvallen simpel af te weren door updates te installeren.

Verder wordt het steeds moeilijker om aan te wijzen wie er achter een aanval zit. De hypermoderne cybertechnieken die landen namelijk kunnen inzetten door hun overvloed aan geld, kennis en mensen, komen vaak bij criminelen terecht.

1.140 meldingen

Het aantal meldingen van beveiligingslekken is in de periode tussen mei 2017 en april dit jaar flink gestegen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Dit jaar kwamen er 1.140 meldingen binnen, tegenover 194 in de voorgaande rapportageperiode.

Volgens de NCTV is dat te verklaren door “een substantiële toename in het aantal meldingen vanuit het buitenland, vooral uit India”. In de afgelopen 6 maanden steeg het aantal meldingen hard.